Обратно към категорията

Франция унищожи 27 милиона монети, защото ЕС не одобри дизайна им

Добавено на: 13.01.2024 15:55
   

Франция унищожи и изсече повторно 27 милиона монети, след като бе уведомена от Европейския съюз, че начинът, по който са изобразени звездите на знамето на ЕС, не отговаря на стандартите на Европейската комисия, съобщи европейската редакция на Politico.

Монетният двор Monnaie de Paris изсече монетите от 10, 20 и 50 цента през ноември, но въпреки че законодателството на ЕС позволява на страните да променят дизайна на еврото на национално ниво на всеки 15 години, това изисква одобрението на Европейската комисия.

Франция неофициално се е свързала с Комисията през ноември, преди да изпрати официално искане за одобрение, но монетният двор продължил да работи, без да чака решение от Европейския съюз.

След това Европейската комисия е издала неофициално предупреждение, в което се подчертава, че новият дизайн не отговаря на правилата на ЕС.

Говорител на Комисията е отказал да коментира неофициалната комуникация с Франция, но е потвърдил, че френското министерство на финансите официално е представило предложение за ревизиран дизайн на 12 декември, което е одобрено от Европейския съюз на 21 декември.

Дизайнът на новите монети, предложен от френското правителство и одобрен от Европейската комисия, все още не е публикуван, но ще бъде разкрит преди пролетта на тази година, са посочили от френското министерство на икономиката.


Вижте още

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

На Бабинден: За избора да родиш у дома 3 деца без лекарска помощ
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!