Обратно към категорията

ГЕРБ-СДС и ДПС предлагат забрана на рекламата на хазартни игри в медиите

Добавено на: 24.04.2024 14:12
   

Депутати от ГЕРБ-СДС и ДПС са внесли в деловодството на парламента предложение за изменение на Закона за хазарта. Промените бяха представени на съвместен брифинг от вносителите Теменужка Петкова и Йордан Цонев.   

С Йордан Цонев днес внесохме в деловодството на Народното събрание предложение за изменение на Закона за хазарта, съобщи заместник-председателят на ПГ на ГЕРБ-СДС Теменужка Петкова. Тя посочи, че измененията са продиктувани от това да бъде защитен общественият интерес.  

Петкова коментира, че през последните три години зависимостите, свързани с хазарта, са изключително увеличени и това е наложило да бъдат предприети съответни мерки за тяхното ограничаване.

Предложенията в законопроекта са свързани с регулирането на хазартната дейност, с рекламата на хазартна дейност, свързани са с разпределението на средствата, които правят хазартните оператори по отношение на тяхната социална отговорност, посочи тя. Теменужка Петкова допълни, че е предвидено 50% от тази вноска да бъде за Министерството на здравеопазването, които средства да бъдат използвани за лечение на зависимости от хазарт. 

Законопроектът предвижда хазартни зали да има само в населени места с над 5000 жители, каза заместник-председателят на ПГ на ДПС Йордан Цонев. По думите му 1100 са залите в България и може би сме на първо място в Европа по този отрицателен показател. Цонев съобщи, че се завишават и инвестициите, които трябва да правят бъдещите лицензополучатели за хазартна дейност. 

Той посочи, че най-важната част от този законопроект е ограничаване на рекламата на хазартни игри. Законопроектът забранява рекламата във всички видове медии, каза Цонев и отбеляза, че това включва телевизии, сайтове, печатни издания. Той уточни, че се разрешава реклама само върху билбордове и то далеч от училища, върху спортна екипировка, която не е предназначена за малолетни и непълнолетни, и в спортни зали.

Там, където е спортът, се разрешава да има реклама, но основното е, че рекламата се забранява в медиите и смятаме, че така ще отговорим на обществените очаквания и ще продължим тази политика и в следващия парламент, заяви Йордан Цонев. И родители, и организации протестираха многократно срещу тази мощна хазартна реклама в медиите, срещу това, че се увеличава хазартната зависимост дори на малолетни, на ученици, отбеляза той. 


Вижте още

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

Котел се възстановява след наводнението
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!