Обратно към категорията

Главният секретар на МВР Петър Тодоров подава оставка

Добавено на: 30.08.2023 16:36
   

Днес, след 41 години служба на родината си, 34 години от които в системата на МВР подавам оставка като главен секретар на МВР. Това обяви пред журналисти главният секретар на МВР главен комисар Петър Тодоров.

"Извървях целия професионален път като полицай. Преминал съм през всички нива, за да достигна най-високото", посочи той. "Използвам повода да благодаря на всички достойни колеги, с които имах честта и удоволствието да работя през всичките тези години. Вярвам, че те ще продължат съвестно да изпълняват задълженията си", допълни Тодоров. 

"Аз обаче съм поставен в ситуация, в която не мога да правя това", заяви той. 

Настоящото ръководство на МВР няма воля да продължи борбата за законност, посочи Тодоров.

За мен постът не е самоцел. Аз имам чест и достойнство – без тях няма как да бъдеш истински служител на реда. Мотивите, с които Калин Стоянов поиска моята оставка, нямат никакво основание. Обвиненията му бяха грозни, а опитът му да използва смъртта на колеги за постигане на конюнктурни цели – недостоен. Няма да ги опровергавам един по един, защото бяха използвани като повод, не като причина, каза Петър Тодоров..

Според него мотивите да се иска неговото отстраняване нямат никакво отношение към работата му, а са в записа на едно партийно събрание, което реши тяхно МВР да организира изборите. Професионалната оценка за свършеното от мен и колегите ми, са Докладите за дейността на МВР през 2022 г. и през първото полугодие на 2023 г, каза още Тодоров. 

Категорично не желая да ставам част от опита за политическа употреба на МВР. Поголовната смяна на областни директори, показали изключителни резултати в борбата с купуването на гласове, показва точно това. Откакто станах главен секретар, МВР демонстрира пълната си решимост за борба с това порочно явление. Не искам да гледам как се разгражда нещо постигнато, каза Тодоров пред медиите..

Той допълни, че при встъпването си в длъжност Калин Стоянов заявил на служителите в МВР, че е "един от нас". Всеки ден оттогава доказва, че това не е вярно. Ако министърът наистина беше останал верен на МВР, нямаше да нанася вреди върху системата под политически натиск, посочи Петър Тодоров.

На всички колеги с униформи искам да кажа – нито крачка назад, ние сме призвани да работим за гражданите. Винаги ще имате приятел в мое лице. Благодаря за доверието на президента и за подкрепата, която имам и в момента, каза още Тодоров пред медиите.

По-рано днес от прессекретариата на държавния глава информираха, че официалният отказ на президентската институция на предложението за отстраняването на главния секретар на МВР вече е изпратен на ресорното министерство. От президентството съобщиха преди дни, че смятат мотивите към предложението за отстраняване на главен комисар Петър Тодоров от поста за „изцяло политически и продължение на пълномащабната чистка в тази институция“. 
Вижте още

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

Мигранти, един от които нелегален, надападнаха с нож мъж пред детето и жена му
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!