Обратно към категорията

Хартиените рецепти няма да отпаднат от 1 май

Добавено на: 28.04.2022 14:38
   

Отпадането на бялата хартиена рецепта няма да се случи от 1 май, съобщиха от пресцентъра на Министерството на здравеопазването (МЗ).

Плановете бяха от 1 май отпускането на лекарства да е само в електронна форма, като те да могат да се купят във всяка аптека срещу предоставяне на ЕГН и датата на издадената рецепта.

Междувременно в министерството са постъпили 74 становища и предложения в рамките на общественото обсъждане на проекта за изменение на Наредба №4 за условията и реда за предписване и отпускане на лекарствени продукти, което приключи на 26 април.

Предвид големия брой изпратени становища и предложения от заинтересовани страни и необходимото технологично време за тяхното разглеждане и обсъждане, посоченият в проекта за изменение на наредбата срок от 1 май 2022 г. за отпадане на бялата хартиена рецепта се отлага, уточняват от пресцентъра.

Поради огромния обществен интерес и реакциите на съсловните организации по отношение на предложените промени в МЗ е била организирана среща, за да се чуят различните становища, коментари и предложения, свързани с отпадането на бялата рецепта и въвеждането изцяло на електронна такава. Изложените по време на срещата аргументи също ще бъдат взети предвид при финализиране на проекта за изменение на Наредба № 4.

МЗ работи в посока въвеждане на електронно здравеопазване. Елементите от него са електронната рецепта, електронно направление и въвеждане на електронно здравно досие до края на тази година.


Вижте оше

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

Интервю с баба Дора от с. Шарково
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!