Обратно към категорията

Хора с увреждания излязоха на протест пред Министерския съвет

Добавено на: 10.01.2023 12:27
   

Хора с увреждания излязоха на протест пред Министерския съвет (МС). Те настояват в дневния ред на правителственото заседание тази седмица да бъде Наредбата за медицинската експертиза (НМЕ). Целта е да се гарантират по-кратки срокове за издаване на решение на ТЕЛК, а придружаващите заболявания също да се вземат предвид към основното.

Когато протестиращите се събраха, един от инициаторите на акцията - Павлина Григорова, коментира, че няма "политическо обяздване" на протеста. Тя обясни, че целта е да се покаже, че повече така не може да се продължава със сегашното положение с издаването на решения на ТЕЛК.

От лятото е взето решение, че ще се върне старата експертиза преди 2018 г. В нея се взимат под внимание комплексно всички заболявания. В приложение 2 е направена и математическа формула, която няма да позволява орязването на проценти, коментира Григорова. Самата тя е в инвалидна количка и има няколко заболявания, основното от които е кардиомиопатия.

С табела с надпис "Гладна стачка" Тони Димитров от София предупреди, че хората с увреждания, със забавен ТЕЛК, са обречени да живеят без средства. Трябва да се изплатят незабавно пенсиите на всички, призова той. Димитров каза, че с приемането НМЕ ще му се даде по-висок процент. Той каза, че е с основно заболяване диабет, като на три години го презаверява.

Протестиращите настояха и за среща с премиера Гълъб Донев. Те входираха подписка в деловодството на Министерския съвет. Протестиращите искат и парламентът да гласува промените в Закона за хората с увреждания, които да им гарантират подкрепа, докато чакат решението от ТЕЛК.

Днес от 12:00 ч. се очаква брифинг на Министерството на здравеопазването по темата.


Вижте оше

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

Състоянието на малкия Виктор от Кабиле значително се подобрява
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!