Обратно към категорията

Има проблеми с качеството на асфалта при 50% от проверените магистрали и скоростни пътища

Добавено на: 23.10.2023 13:24
   

Министърът на регионалното развитие и благоустройството Андрей Цеков обяви резултатите от направените през септември 2023 г. проверки на участъци от републиканската пътна мрежа с профилограф и взетите над 300 сондажни пробни ядки от асфалтови пластове.
Има 5 пътни участъка, в които няма никакви отклонения от изискванията. В 7 други има разминавания в проектните изисквания, както и в нормативно допустимите параметри за дебелина на пътната настилка. Въз основа на тези доклади, АПИ е изпратила писма до фирмите да се отстранят недостатъците, обяви министър Цеков на брифинг и допълни, че е необходимо да се повиши качеството на текущия контрол.
„Изводите са, че очевидно има пропуски по текущия контрол по време на изпълнението, които водят до това, че в повече от 50% от обектите има отклонения от изисукемото качество“, посочи министър Цеков.
Недостатъците са: намалена дебелина на някои от асфалтовите пластове. На един от обектите вече се предприема отстраняване на недостатъците, в рамките на гаранционната отговорност на фирмите изпълнители.
На брифинга стана ясно, че графикът на проверките е съобразен с това кога изтича гаранционният срок, като е започнато е с тези обекти, чийто гаранционен срок изтича най-скоро.

Голяма част от пътищата в страната са за текущ ремонт, а още по-голяма част от тях са за основен ремонт. В частност - около 5000 км са за основен ремонт, коментира министър Цеков.

По думите му зимното поддържане е осигурено и няма повод за притеснение.
Вижте още

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

Животновъди: Притискат ни с документи с невярно съдържание
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!