Обратно към категорията

Има сигнали за незаконно работещи водни спасители

Добавено на: 06.08.2022 09:30
   

Има сигнали за незаконно работещи водни спасители, каза в интервю за БТА Антон Налбантов, директор на водно-спасителната служба към Българския Червен кръст (БЧК). По думите му сигналите вече са предадени на разследващите органи.

Сертификатите на водните спасители се издават само от БЧК, съгласно Наредбата за водно-спасителната дейност и обезопасяването на водните площи, посочи той. Налбантов обясни, че сертификатите – лични талони, се издават всяка година на спасителите и с тях се удостоверява готовността на спасителя за съответния сезон. Сертификатите са валидни една година. Ежегодно се заверяват близо 3500 сертификата, от които 1500 са на спасители за работа в море, а останалите – на басейни, уточни Налбантов. По думите му, ако спасителите бъдат мотивирани, са напълно достатъчно, за да се подсигурят плажовете, както и басейните във вътрешната част на страната.

Сред спасителите има и обучени жени, като последният случай, при който се включи жена спасител, беше преди дни, когато бяха спасени от удавяне три деца. Не е важно спасителите да могат да се справят само във водата, важно е и да не допускат да се стига до инциденти, каза още той. 

Морето не е до колене, водата, освен място за забавление, крие и опасности, а когато се подценява и се подхожда лекомислено, се стига до фатални инциденти, напомни Налбантов. В случаите, в които неумеещ да плува иска да помогне на давещ се, не е добре да помага чрез пряк допир и да отиде до удавника, защото веднага удавниците от един стават двама, предупреди Налбантов. В такива случаи помагащият трябва да се опита да запази самообладание, доколкото е възможно да овладее емоциите си и да помогне от разстояние. Прекият контакт е рискован, тъй като давещият се обикновено има много енергия, за да спаси живота си и не може да прецени, че ще удави спасяващия го, допълни той. Неумеещите да плуват трябва да се опитат да помогнат чрез подхвърляне на въже, набързо навързани дрехи или някакъв предмет, който би задържал давещия се над водата, допълни Налбантов.

Когато спасяващите искат да направят „жива верига“ - от пет-шест човека, трябва да се знае как се прави тя, защото е необходимо да се хванат по определен начин за ръцете, допълни спасителят. Освен тези знания, също е важно да не се изпада в паника, добави Налбантов. При инцидентите във вода фаталният край може да настъпи за секунди, не е като в планината, където пострадалият може да изчака и няколко часа. Ако до две-три минути не се помогне на давещ се човек, е фатално, каза още той.

През август започват да духат по-силни ветрове, известни като мелтем, които предизвикват по-бурни и по-чести вълнения на морето. След тези по-бурни вълнения се образуват мъртвите течения и дънните ями - много опасни явления в морето, особено за неумеещите да плуват. Когато хората попаднат в тях, много често ситуациите са драматични и, от незнание и паника, настъпва давене, особено, ако няма кой да помогне, каза още Налбантов. Мощта на водата издълбава дъното и ямата се появява около брега – на плиткото, но правят плиткото дълбоко. Спасителите са обучени и знаят, че след такива вълнения се появяват дънните ями и са задължени сутрин да оглеждат дъното и да ги обозначат, както и да предупреждават туристите. Дънната яма се усеща при влизане във водата, а ако плажът е охраняем, спасителите трябва да ги маркират със знаци, посочи още Налбантов. Дънните ями обикновено са доста близо до брега – на два-три метра навътре във водата. Тъй като са близо до брега, хората не очакват, че може изведнъж да пропаднат, губят самообладание и започва давене, допълни той.

За да може човек да преодолее мъртво течение, не трябва да плува фронтално, срещу брега, припомни Налбантов. Мъртвото течение е с много голяма сила близо до брега и е невъзможно да се преборим със силата на водата, каза още той. По думите му трябва да се плува косо или успоредно на брега, за да се изплува на безопасно място.

Когато има мъртво течение, във водата не се допускат хора с надуваеми изделия. Ако все пак стане някакъв инцидент, надуваемото изделие би могло да послужи като помощно средство за човека, чрез което да се измъкне от силната част на течението.

Най-големият враг на неумеещите да плуват е паниката, но не трябва да се мисли, че щом си добър плувец, всичко ти е позволено, напомни Налбантов.

Задължително трябва да се облекат спасителни жилетки, когато хората се качват на водно колело, лодка, джет, „банан“, каза още Налбантов. Спасителната жилетка може с часове да задържи човек над водата, ако по някаква причина плавателният съд се е преобърнал.

Скачането от скали е опасно, защото те не са само над водата, и за човек, непознаващ релефа, има риск от черепно-мозъчни травми, предупреди спасителят.


Вижте оше

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Днес Ви питаме

Видео

Историята на мъж, поддържащ паметника на загиналите руски воини в Освободителната война
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!