Обратно към категорията

Институт за пътна безопасност: Незабавно трябва да се обезопасят над 350 км автомагистрали у нас

Добавено на: 04.01.2023 12:46
   

Незабавно трябва да се обезопасят над 350 км автомагистрали поради висок риск от настъпване на тежки катастрофи. Това показва доклад на Института за пътна безопасност. Според пътните експерти по отношение на безопасността по пътищата в страната институциите проявят системна безотговорност.

Инспекцията обхваща периода до 15 декември миналата година. Установени са множество нарушения на пътната безопасност. Липсващи мантинели, липсваща маркировка, неправилно поставени знаци, както и неработеща отводнителна система, която е предпоставка за аквапланинг.

За последните две години на автомагистрали са загинали 150 души. Данните показват, че рискът човек да загине на аутобан в България, е 3,5 пъти по-висок, в сравнение с друга страна-членка в ЕС.

"Тези 846 км магистрали това не са магистрали и всеки, който ги именува и слага пътния знак, че това е магистрала, носи отговорността за жертвите по тези магистрали. Но не може да бъде магистрала, на която повече от 350 км по износващия слой на асфалта сме констатирали деформации", каза Богдан Милчев от Институт по пътна безопасност.

"Тези, които са на власт и които разполагат с всички ресурси и възможности да правят политики и да създават блага и да организират така нещата, че обществото да живее добре, ни лъжат и ни използват и играят театри, каквито се играят и в момента. И аз и днес го казах, че може би последната грижа на всеки, който се стреми към властта е живота и здравето на хората и добруването. Всичко са приказки", каза Десислава Христова, бивш изпълнителен директор на "Автомагистрали".

От Института за пътна безопасност отправиха остра критика по отношение на работата на АПИ и "Автомагистрали". Според експертите е налице безотговорно поведение от страна на длъжностни лица от Пътната агенция, а МС не осъществява достатъчен контрол по отношение на това как се изразходват средствата за поддръжка на републиканската пътна мрежа.

Източник: БНТ


Вижте още

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

НАТОВСКАТА БАЗА Е ДАЛА НА СТРАЛДЖА ЕДИНСТВЕНО 400 ЛЕВА ЗА ЦВЕТЯ
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!