Обратно към категорията

Изтича срокът за подаване на заявления за гласуване извън страната

Добавено на: 06.09.2022 07:59
   

Изтича последният срок, в който българските граждани могат да подават заявления за гласуване извън страната. До момента са подадени над 41 хиляди заявления, като близо половината са от Турция.

До 10 септември, ЦИК ще трябва да определи местата, в които ще се образуват секции извън страната и броя на избирателните секции .

На последните избори през ноември миналата година секциите зад граница бяха 750 в 68 държави.

Български гражданин, който има право да избира и желае да гласува извън страната, заявява това чрез писмено заявление по образец или чрез електронно заявление през интернет страницата на Централната избирателна комисия.

Говорителят на ЦИК Цветозар Томов коментира:

"Срокът за подаване на заявление изтича точно в полунощ на 6 септември, на националния празник. Значи докато сме в национален празник може, след това – не. Методът за подаване на заявление през страниците на ЦИК вече е абсолютно доминиращ, много по-удобен за хората и те го предпочитат пред това да се обръщат към дипломатическите и консулските представителства".

Томов уточни, че все още не може да се каже колко нови секции ще бъдат открити на базата на подадените заявления, но се очаква броят на секциите в чужбина да не надхвърля 800.

Днес, не по-късно от 25 дни преди изборния ден е срокът, в който организациите на българските граждани в съответното място извън страната могат да правят предложение до ръководителите на дипломатическите и консулските представителства за местоположението на избирателните секции в чужбина.

Също днес е срокът, в който районните избирателни комисии назначават секционните комисии.


Вижте оше

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Днес Ви питаме

Видео

Ямболски изследователи ще покорят връх „Ямбол” на Антарктида
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!