Обратно към категорията

Извършиха операция с добавена реалност за пръв път у нас

Добавено на: 03.07.2021 12:58
   

За първи път в България. Уникална  операция с помощта на 3D очила беше извършена в болница “Лозенец”. Това е първата подобна хирургична интервенция у нас, но доктор Владислав Райков има опит с това да работи  в добавена реалност, предават от Нова.

„Очилата са като шлем -  слагат се пред очите на доктора, има специален визьор, който проектира холограми върху тялото на болния. По този начин ние виждаме къде трябва да бъдат срязани костите, как трябва да бъдат позиционирани имплантите”, посочва  д-р Владислав Райков, специалист ортопед-травматолог в болница "Лозенец".

Така операцията става в пъти по-безопасна.

„Преди това е направен скенер, скенерът е вкаран чрез 3D модели в очилата и те проектират скенера директно върху пациента. Това е нещо като навигация в ортопедията”, разказва д-р Райков.

Той обясни подробно и как работят очилата. „В момента сме заредили целия план на пациента, който оперирам в момента. Това са неговите кости. Виртуалната реалност показва всеки един детайл от костта, хирургът може да я заобиколи, да види детайлите и да ги пусне или изключи”.

Софтуерът може да подравнява изображението с точност до милиметри и да навигира лекаря за детайлите на операцията.  Съвсем скоро се очаква подобна апаратура вече да бъде налична и в  други болници в страната.


Вижте оше

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

Потребители: „Колкото по-мътна е водата, толкова по-висока е цената!”
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!