Обратно към категорията

Кабинетът предлага висше държавно отличие за "бащата на беналгина"

Добавено на: 16.08.2023 06:51
   

Фармацевтът проф. Рахамин Шекерджийски, известен като „бащата на беналгина“ е предложен от правителството за награждаване с орден „Стара планина“ - първа степен. Проектът на решение е първа точка в дневния ред на днешното редовно правителствено заседание, съобщиха от пресслужбата на Министерския съвет. 

Предложението на правителството за връчване на отличието е до президента на България, който трябва да издаде указ за награждаването. Проф. Шекерджийски е изтъкнат учен в областта на фармацията с над 66 години трудов стаж. Роден е в Дупница през 1934 година. Той е дарител на училища, детски градини в Дупница, както и на футболния клуб в града.

Неговият принос за фармацията включва близо 80 разработки на лекарствени продукти, като 30 от тях са успешно внедрени и добре познати в практиката, сред които и беналгина - хапчето против болка.

Номинацията на проф. Рахамин Шекерджийски беше подкрепена и с декларация на местния общински съвет в Дупница. 

В дневния ред на правителственото заседание са включени още промени в постановлението, уреждащо условията и реда за утвърждаване на броя на приеманите за обучение студенти и докторанти в държавните висши училища, както приемането на списъка на приоритетните професионални направления. 

Началото на заседанието е от 10:00 часа. 


Вижте оше

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

Поставиха паметна плоча и кръстиха площад на името на певицата Елена Граматикова
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!