Обратно към категорията

Кабинетът заседава извънредно, миньори и енергетици на протест

Добавено на: 29.09.2023 07:21
   

На извънредно заседание правителството се очаква да приеме териториалните планове за справедлив преход за въглищните региони - Стара Загора, Кюстендил и Перник, съобщава БНТ. България е единствена от страните-членки на ЕС, която все още не е внесла териториалните си планове. Срокът изтича утре и страната ни може да изгуби стотици милиони евро.

Предвижда се държавата да отдели 2 млрд и 200 млн лева за справяне с последиците от затварянето на въглищните централи и преминаването към неутрална спрямо климата икономика. Плановете показват за какво ще бъдат отделени парите, така че най-силно засегнатите региони да се справят след затварянето на въглищните мини и прилежащите тецове. Топлоелекрическите централи ще започнат да намаляват своята работа още от началото на следващата година. До 2038 година трябва да бъдат затворени централите на въглища, които да са преминали към друг вид гориво.

Преди заседанието на правителството се очаква и среща на енергетиците с кабинета. Според синдикатите обаче териториалните планове са направени, за да гарантират на частни фирми усвояването на над 1,5 милиарда евро. Напрежението в сектора расте и за днес са насрочени протести. Очаква се да бъдат блокирани Прохода на републиката при Гурково, магистрала "Тракия" в района на Стара Загора и пътните отсечки Стара Загора - Хасково и Гълъбово - Димитровград. Ще бъде затворено и кръстовището при с. Драгичево на главния път Е-79 между София и Перник.

Източник: БНТ


Вижте още

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

Стотици хиляди лева дължи санираща фирма за просрочие и липса на качество в Сливен
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!