Обратно към категорията

Какви празници ни чакат през април?

Добавено на: 03.04.2022 11:06
   

Този месец официалните работни дни са само 19, заради Великденските празници. По-малко са и имените дни, в сравнение с други месеци. Но пък пак има много поводи за тържества.

Днес отбелязваме 162 години от Българския Великден. Повече за него можете да прочетете тук.

На 4 април Международният ден за осведоменост и подпомагане на противоминните действия ще бъде отбелязан под мотото „Безопасна земя, безопасни стъпки, безопасен дом“. Инициативата е част от глобалната кампания „Превърнете минните полета в полета за игра“ на Организацията на обединените нации /ООН/, която съдържа концепцията за разчистване на земята от противопехотни мини и други експлозивни боеприпаси, които сеят смърт.

4 април в България се отбелязва и като национален ден на психолога.

5 април е обявен от ООН за Международен ден на морала.

6 април, сряда, е Международен ден на спорта за развитие и мир. Тогава християните ще почетем и 1137 години от Успението /смъртта/ на Свети Методий Славянобългарски. Той е по-големият брат на Константин-Кирил Философ. Двамата са сред Светите Седмочисленици на православната ни църква и почитани като съпокровители на Европа.

7 април е професионален празник на здравния работник и Световен ден на здравето.  

8 април, освен Международен ден на ромите, е и Международен ден против генетичното модицифиране на организми /ГМО/.

На 11 април Българската православна църква отбелязва паметта на св. Антипа. Светецът е патрон на Българския зъболекарски съюз и покровителства стоматолозите. Тогава българските лекари по дентална медицина честват своя професионален празник.

12 април е Международен ден на авиацията и космонавтиката. Това е денят на първия в историята пилотиран космически полет /1961 г./ на космонавта Юрий Гагарин с кораба “Восток”.

На 14 април имен ден отново имат Мартин и Мартина, които всяка година празнуват и на 1 март, както и на 12 октомври.

На 16 април е Ден на българската Конституция и на юриста. На тази дата през 1879 г. е приета Търновската конституция - първата българска конституция, която се превръща в законодателна основа за обществено-икономическото развитие на новоосвободената държава.

Тази година на 16 април ще честваме и Лазарова събота, или според народната традиция – Лазаровден. Този празник винаги е в последната събота преди Страстната неделя.

Тогава в храмовете се отслужва Литургията на Свети Йоан Златоуст. Имен ден празнува Лазар и производните имена.

На Лазаровден празнуват и някои мъже с име Лъчезар, независимо че „официалният“ им имен ден е на 28 октомври – деня на Света Велокомъченица Параскева. 

На следващия ден - 17 април, е Неделята на Великия пост - Вход Господен в Йерусалим. В народната традиция този празник е Връбница или Цветница. Тогава ще поздравим и всички, които носят имената на цветя или дървета.

От 20 години в България 17 април е и Празник на дипломираните експерт-счетоводители.

18 април е Международен ден за опазване на паметниците на културата, Световен ден на радиолюбителите и Европейски ден за правата на пациентите.

А тази година 18 април е и Велики понеделник – денят, в който Христос изгонва търговците от храма. Според традицията денят е отреден за почистване и подреждане на дома, като на рутинната дейност се придава и символичен пречистващ характер.

Православната църква почита на Велики понеделник и Св. мчк Виктор, така, че 18 април тази година е имен ден на Виктор и Виктория. Те празнуват всяка година имен ден и на 11 ноември.

20 април е Международен ден на свободния печат, а също и Велики вторник.

На 21 април заедно с Велика сряда ще отбележим и Световния ден на творчеството и иновациите.

А на Велики петък, 22 април, честваме и Световния ден на Земята. Празник е и на община Тунджа. На Светли петък имен ден празнуват Живко, Живка и Зоя.

23 април е Световен ден на книгата и авторското право, а 24 април - Световен ден на побратимените градове, Световен ден за защита на лабораторните животни, Международен ден на младежката солидарност и Международен ден в памет на жертвите на Арменския геноцид.

На 24 април приключват Страстната седмица и Пасхалният пост и ще бъде огласена Благата вест за Възкресението Христово! Оттогава, в продължение на 40 дни вярващите християни се поздравявят с "Христос Воскресе" и отговора - "Воистина Воскресе"!

На 25 април - понеделник, започва Светлата седмица след Възкресение Христово. Тогава продължават и празничните богослужения в православните храмове. Подобни ще са събитията и на 26 април - третият ден на Великден.  

26 април е Международен ден на интелектуалната собственост и авторското право.

На 27 април отбелязваме Световния ден на дизайна.

28 април е Световен ден по охрана на труда.

29 април е Европейския ден на солидарност между поколенията и Международен ден на танца, отбелязва се и като Международен ден на балета. А 30 април е обявен от ООН за Международен ден на джаза.


Вижте оше

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

CRESPO и DANNY ПРЕДСТАВЯТ ПЕСЕНТА СИ "ЗАВОЕВАТЕЛ" ПРЕД 999
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!