Обратно към категорията

КНСБ: Цените на основните продукти вече са социално непоносими

Добавено на: 26.10.2022 13:29
   

Ръстът в цените на топлоенергия, ток, вода и газ за битови нужди в България е средно около 40%, но най-голямо е поскъпването при основните хранителни продукти като захар, месо, мляко, тестени изделия, при които скокът е с около 10% и през последното тримесечие.

Много от стойностите се диктуват от световните стокови борси, но в България цените дори на основни хранителни стоки стават вече социално непоносими – сочи проучване на потребителските цени и заплатата за издръжка за третото тримесечие на 2022 г., проведено от Института за социални и синдикални изследвания към КНСБ.

Само захарта за година е увеличила цената си с над 60% в търговската мрежа. Така на практика за нормален живот у нас вече са необходими с 20% повече средства за издръжка на човек от домакинството, в сравнение със септември месец през 2021г. – изчисляват икономистите от КНСБ. Това означава, че един работещ, който се издържа сам в домакинство трябва да получава чист доход не по-малко от 1300 лв.

За нормален живот в България на тричленно домакинство с дете до 14 години, задоволителната сума е не по-малко от 2370 лв., изчисляват експертите. Но статистиката от август показва, че близо 1 млн. 800 хил. работещи българи живеят с доходи по-ниски от горепосочените. Това означава, че 2/3 от работещите в страната не успяват да достигнат необходимите доходи за нормална издръжка на живота в България в момента.


Вижте оше

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Днес Ви питаме

Видео

Първа пенсионерска Спартакиада в Тунджа
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!