Обратно към категорията

Кои са най-прозрачните институции

Добавено на: 11.05.2021 08:22
   

Фондация Програма Достъп до Информация представя днес от 11 часа на онлайн пресконференция резултатите от годишното си проучване на интернет страниците на 563 институции, рейтингите на активната прозрачност за 2021, картата на финансовата и бюджетната прозрачност и интегритета на общините за 2021 и анализ на отговорите на институциите на подадените по електронен път заявления.

В периода 1 март – 29 април 2021 година Програма Достъп до информация прегледа и оцени интернет страниците на 563 административни структури на изпълнителната власт на централно, териториално и местно ниво, публичноправни субекти и независими органи на власт.

Целта на проучването е да се оцени как органите на власт изпълняват задълженията си по ЗДОИ за активно публикуване на информация в интернет, и как отговарят на заявления за достъп по електронен път.

В рамките на проучването бяха подадени 563 електронни заявления с искане за предоставяне на актуализирания за 2020 г. списък на категориите информация, подлежаща на публикуване в интернет за сферата на дейност на съответната администрация, както и форматите, в които е достъпна. Изготвянето и публикуването на този списък бе създадено като задължение с измененията в ЗДОИ (чл. 15а) от края на 2015.

Нивото на прозрачност през 2021 бе оценявано с точки по:

• 85 индикатора за първостепенните разпоредители с бюджет;

• 83 индикатора за териториалните звена на централните органи на власт и други второстепенни разпоредители с бюджет;

• и 97 индикатора за общините.

Според проучването, първенството по рейтинг на активната прозрачност държат Министерството на финансите и община Търговище, с най-слаби показатели са областна администрация София и Националният жилищен компенсационен фонд.

В област Ямбол са проучвани Интернет-страниците на 10 институции. С най-добри показатели е община Болярово с 89,6 %, следвана от община Тунджа, Областна администрация и община Ямбол. Повишение на рейтинга показва и Регионално управление на образованието.

В област Сливен резултатите са си подобрили Регионална здравна инспекция и общините Нова Загора и Котел. Първенството с 91,5 % от възможни 100 държи община Сливен.


Вижте оше

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

Времето в Ямбол

Видео

Стотици хиляди лева дължи санираща фирма за просрочие и липса на качество в Сливен
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!