Обратно към категорията

Комисия на НС ще разгледа Националната здравна стратегия 2030

Добавено на: 05.01.2023 09:18
   

България е на първо място по смъртност и на последно място по продължителност на живота в Европейския съюз, както и на челно място по детска смъртност. Тези данни са заложени като предизвикателства в Националната здравна стратегия 2030, която ще бъде разгледана на днешното заседание на ресорната парламентарна комисия.

В документа се отчита още, че страната ни е с най-ниско ниво на петгодишна преживяемост при рак на белия дроб и на простатата, и на предпоследно място по същия показател при рак на маточната шийка.

Според здравната стратегия коефициентът на общата смъртност у нас през 2021 година е почти двойно по-голям от средния за държавите членки през 2020-а – 21,7 промила към 11,6.

Отчита се също, че през последните 11 години няма подобрение в предотвратяването на смъртни случаи с добра профилактика - каквито основно са причинени от инсулт, рак на белия дроб и употреба на алкохол.

Не е подобрено и предотвратяването на смърт чрез добро лечение.

Българите живеят с близо 7 години по-малко спрямо средния европеец, показват данни на Евростат.

Като нужни политики в тази посока са посочени насърчаване на здравословния начин на живот и работа, развитие на профилактиката, достъпна диагностика.

Относно челното място по детска смъртност, в стратегията е записано, че показателите, на които се базира това, са индикатори за нивото на здравната грижа, макар че влияние върху тях има и начинът на живот.

Като предизвикателства са определени заболеваемостта и смъртността от сърдечно-съдови болести, както и тежестта на раковите заболявания за здравната система.

Вчера правителството прие Национален план за борба с рака до 2030 година. 


Вижте оше

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

Овладяха пожара над Котел с участие и на хеликоптер
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!