Обратно към категорията

Конституционният съд допусна за разглеждане искането на президента във връзка с избора на конституционни съдии от парламента К

Добавено на: 13.02.2024 13:15
   

Конституционният съд допусна за разглеждане по същество искането на президента Румен Радев за установяване на противоконституционност при peшeниятa зa избop нa ĸoнcтитyциoнни cъдии, пpиeти oт 49-oтo Hapoднo cъбpaниe нa 19 янyapи т.г., сочи съобщение, публикувано на сайта на съда.

Определението е прието единодушно с девет гласа. Докладчик по делото е съдия Константин Пенчев.

Искането е от 23 януари, а в мотивите си президентът посочва, че принципите на откритост, прозрачност, публичност и обоснованост са били нарушени и не могат да бъдат заместени от формалните обсъждания и процедури, целящи легитимирането. Според Радев е налице съзнателен опит на мнозинството от народните представители да заобиколят решенията на Конституционния съд по отношение на срока на мандата на новите съдии. 

На 19 януари Народното събрание избра Борислав Белазелков и Десислава Атанасова за членове на Конституционния съд от квотата на парламента. Депутатите приеха мандатът на новите конституционни съдии да бъде девет години. На 26 януари двамата положиха клетва като конституционни съдии.

Вижте още

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

Стотици хиляди лева дължи санираща фирма за просрочие и липса на качество в Сливен
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!