Обратно към категорията

Консултации в ЦИК за съставите на секционните комисии в чужбина

Добавено на: 14.03.2023 07:12
   

Централната избирателна комисия кани от 14,00 часа днес, парламентарните формации от 48 то народно събрание и тези, които са регистрирали кандидати за изборите на втори април на консултации за съставите на Секционните избирателни комисии зад граница. На този етап са определени 738 секции в чужбина, в големите ще работят по 7 членове, а в по-малките по петима. 

Политическите сили ще трябва да направят предложения за попълване съставите на СИК, зад граница, като посочат и резервни членове а ако останат незаети позиции, външното ни министерство следва да направи предложения за членове и на базата на желаещи наши сънародници във съответните държави. При всички случаи обаче, по един представител на държавата задължително трябва да има във всяка СИК зад граница, за което ще се командироват държавни служители и от България, там където мисиите ни не могат да покрият всички секции. 

Междувременно стана ясно, че Норвегия вече е дала съгласие на нейна територия да се проведат изборите на втори април, а обявените под условие 11 секции там ще бъдат разкрити на в деня на вота.

Австрия също дава съгласие за провеждане на вота, засега само в помещенията на българските дипломатически представителства във Виена,  а за другите предвидени секции австрийските власти ще решават допълнително, след като се запознаят с точните места и адреси. 

Все още се изчаква и решението на Канада дали да разреши вота за нашите сънародници  на своя територия. ЦИК повторно отхвърли  мотивирано предложение от  външното ни министерство да няма секция в Манама - столицата на Бахрейн. Аргументът е, че избори там не могат да се организират.  Секцията остава обявена за разкриване. 


Вижте още

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

Трагедия в село Недялско
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!