Обратно към категорията

Корнелия Нинова: Министерският съвет гласува ли оръжие за Украйна, БСП напуска коалицията

Добавено на: 29.04.2022 13:06
   

Министерският съвет гласува ли оръжие за Украйна, БСП напуска коалицията. Това каза пред журналисти на стоковата борса в с. Първенец вицепремиерът и министър на икономиката и индустрията Корнелия Нинова, която е и лидер на БСП.

По думите й България изнася оръжие за 50 държави, но "нито един патрон не е заминал за Украйна". Тя бе категорична в позицията си, че няма да подкрепи военна помощ за Украйна.

Имаме договори с Полша и редица други държави и се изнася оръжие за тях, дори повечето разрешителни са по договори преди това правителство и преди да избухне войната, коментира вицепремиерът. По думите й държавата, която го придобива по договор, решава какво да прави с него и "България не може да осъществява контрол какво се случва след това". Няма нито един договор за Украйна или Русия, допълни Нинова. Тя обясни, че в комисията, която разрешава търговията с оръжие, участват ДАНС, Служба "Военно разузнаване", Министерството на външните работи, Министерството на вътрешните работи, Министерството на отбраната и Министерството на икономиката.  Всички тези служби да не знаят и да се прави нещо нелегално е невъзможно, каза вицепремиерът. 

Министър-председателят и съпредседател на "Продължаваме Промяната" (ПП) Кирил Петков заяви на пресконференция в БТА на 27 април, че ПП ще подкрепи военно-техническа помощ за Украйна. Той каза, че решението е взето на заседание на Изпълнителния съвет на ПП и ще бъде подкрепено в парламента. 

Вчера в Украйна премиерът посочи, че се надява българският парламент да вземе решение за предоставяне на такава помощ на Украйна и припомни, че това е позицията на ПП, чиито депутати ще я подкрепят в пленарната зала. Крайното решение ще бъде на парламента, отбеляза Петков. 

На въпрос може ли военната ни индустрия да обслужи военните машини, които от Украйна са поискали да ремонтират у нас, Нинова отговори, че "Авионамс" и "Терем" са добри български предприятия, "но дали имат ресурс за това, което би изпратила Украйна, не знаем, защото не знаем какво ще дойде".

Вицепремиерът коментира и освобождаването на директора на "Кинтекс" Александър Михайлов. Тя съобщи, че е освободен, защото по думите й докато е бил директор на дружеството е участвал в други фирми с предмет на дейност търговия на оръжия и е прехвърлял договори от "Кинтекс" към тях. 

Вицепремиерът и министър на икономиката и индустрията Корнелия Нинова бе на посещение в зеленчуковата борса в пловдивското село Първенец, където разговаря със земеделски производители и търговци. За нас българското производство е изключително важно, особено на плодове, зеленчуци, мляко и месо, каза Нинова.

По думите й в следващите години може би ще има проблем с продоволствието и с хранителните вериги и трябва отсега държавата да заложи политика. Миналата години подкрепата за производството на плодове и зеленчуци беше 29 милиона лева, тази година до този момент е 53 милиона лева, отбеляза вицепремиерът. Екипът й ще предложи в актуализацията на бюджета да се включат допълнителни 100 милиона лева.

Хората, с които се срещна тя на тържището, се оплакаха от високата цена на тока, високите цени на торовете, инфлация и ниските заплати. "Дори тук, на това мирно, спокойно място, почти всеки каза "не искаме война, да не се изнасят оръжия, искаме мир", посочи Корнелия Нинова.


Вижте оше

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

Ицо Хазарта пред 999
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!