Обратно към категорията

Криворазбраната цивилизация забрави гроба на Добри Войников

Добавено на: 22.01.2023 10:23
   

Съвременното общество и модерната криворазбрана цивилизация забрави гроба на Добри Войников. Макар и на централно място във Велико Търново, той остава извън всички местни национални чествания. Рядко до надгробната плоча могат да се видят цветя, посочва великотърновският сайт "Борба". 

Добри Войников – само името на този велик български драматург, възрожденец и учител буди уважение сред всички българи. Още със споменаването му се сещаме за великото му произведение „Криворазбраната цивилизация” и започваме да цъкаме с език, че вече няма такива българи, които в комичен маниер и с фолклорни мотиви да осмиват начина на възприемане на чуждестранните модни вълни като еволюция в човешкия прогрес…

Малцина от великотърновските деца обаче знаят, че Добри Войников е свързан и със старата българска столица. Роденият в Шумен възрожденец идва в Търново през 1877 г. и става директор на сиропиталището. За съжаление, умира година по-късно от тиф, успявайки все пак да дочака мечтаната свобода. Погребан е в старата столица, а днес гробът му се намира на централната алея в парк „Дружба”. Така един от най-видните ни просветители остава завинаги във Велико Търново.

Днес гробътна Добри Войников, обаче, вместо с цветя е застлан с изсъхнали листа. Добрата новина е, че не е поруган и е в добро състояние. Прилично е състоянието и на оградата, както и на подхода към гроба. По нищо не личи обаче, че там лежи един от най-обичаните български драматурзи. Похвален беше жестът на група ученици от ПМГ „Васил Друмев“ преди няколко години, които почистиха гроба от тревите и положиха свежи цветя.

За щастие, великотърновци са особено чувствителни към доста от монументите си и ревностно пазят своята история. Всяка новост буди широка дискусия, а вандалщината е остро осъждана. Затова едва ли гробът на Добри Войников ще потъне в забравата на времето и много скоро там отново ще се полагат свежи цветя, както подобава на един от великите българи с недостижим талант от много световни величия, отбелязва още "Борба". 


Вижте оше

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

Мигранти, един от които нелегален, надападнаха с нож мъж пред детето и жена му
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!