Обратно към категорията

Лекарският и зъболекарският съюз подписаха с НЗОК анексите към националните рамкови договори за периода 2023 – 2025 г.

Добавено на: 20.02.2024 12:39
Снимки: БГНЕС
   

Управителните съвети на Българския лекарски съюз и на Българския зъболекарски съюз подписаха с НЗОК анексите към Националния рамков договор за медицинските дейност и Националния рамков договор за денталните дейности за периода 2023 – 2025 г.

По закон Министерството на здравеопазването преподписва този сериозен труд, важно е държавата да може да гарантира, че договореността между съсловните организации и НЗОК е в полза на всички граждани, каза министърът на здравеопазването проф. Христо Хинков.

Председателят на БЛС д-р Иван Маджаров посочи, че продължават политиката за по-добра медицинска помощ, интересът към работата в извънболничната помощ да се повишава, подобрява се достъпът на пациентите до повече изследвания, по-лесна и по-всеобхватна диагностика на пациентите в извънболничната помощ. Надявам се след този анекс да не се срещат затруднения за закупуване на нова апаратура, каза още той. По думите му акцентът е върху извънболничната помощ и високотехнологичната медицина в болничната помощ.

Председателят на БЗС д-р Николай Шарков посочи, че този договор дава по-добри условия за лекарите и за пациентите. Отделени са три милиона лева за зъботехническа дейност, които ще бъдат адекватно разпределени. Тези средства ще облекчат доплащането от страна на пациентите за техническа дейност. По думите му денталната помощ е осигурена за деца и възрастни. Няма нито един пациент, потърсил помощ през задължителното здравно осигуряване и да не е получил, каза още той.

Управителят на НЗОК Станимир Михайлов посочи, че когато е поел поста, е представил програма с дългосрочни и краткосрочни цели, като една от тях е подписването и прилагането в действие на рамковите договори, одобряването на бюджета на Касата, както и механизми за прилагането му. Целта е да има спокойствие и ясни правила, каза още той. С подписването на двата анекса краткосрочните цели са изпълнени, допълни Михайлов. По думите му по време на преговорите за двата документа експертите са се водили от интереса на пациента, заложени са контролни механизми, гарантиращи ефективно и по-справедливо разпределяне на средствата на НЗОК.

Министър Хинков посочи, че рамковите договори са една от най-демократичните основи за изграждане на обществено здравеопазване, защото именно договорното начало започва от тях и това е истинският баланс на интересите. Ако продължим тази традиция, ще имаме добро здравеопазване и благодарно население, макар че то никога няма да е благодарно, смятам, че правим необходимото и вървим в правилната посока, добави той. 


Вижте още

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

НАТОВСКАТА БАЗА Е ДАЛА НА СТРАЛДЖА ЕДИНСТВЕНО 400 ЛЕВА ЗА ЦВЕТЯ
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!