Обратно към категорията

Ловно-рибарски дружества: Извършва се престъпно завземане на гори и плодородни земи

Добавено на: 04.03.2024 09:21
Снимки: Pixabay
   

Ловно-рибарски дружества настояват правителството да наложи мораториум върху прекатегоризирането на земеделските земи, върху които се изграждат фотоволтаични централи, до регулирането на процеса. Искането се подкрепя и от Националния ловно-рибарски съюз, съобщи председателят Васил Василев.

Васил Василев и председателят на пазарджишкото ловно-рибарско дружество „Сокол 1893“ Евгени Абаджиев са категорични, че в ловно-рибарските организации в страната назрява голямо напрежение.

Най-драстични са нарушенията в пазарджишките села Априлци и Сбор, където десетки собственици на имоти са загубили собствеността си, без дори да са разбрали за това. Според потърпевши, това става с констативни актове и свидетелски показания на поставени лица.

След като нивите сменят собственика си - законно или не, следва и промяната на категорията на земята, обясни Евгени Абаджиев - председател на пазарджишкото ловно-рибарско дружество „Сокол 1893“.

Според тях в момента се извършва престъпно завземане на гори и плодородни земи, като предприемачите умело се възползват от законовите пропуски. Само за последните години незаконно са заличени над 3 хиляди километра селскостопански пътища.

Незаконното прекатегоризиране на земеделските земи се превръща в добре организирана престъпна схема, в която участват фотоволтаични фирми и държавни служители, твърдят ловно-рибарските дружества. Заплашителен е и размерът на заличените плодородните земи, допълват ловците и рибарите.

БНР


Вижте още

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

Овладяха пожара над Котел с участие и на хеликоптер
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!