Обратно към категорията

Лятната жега и рисковете за здравето ни

Добавено на: 11.06.2024 12:25
   

Какви са признаците на дехидратация и колко вода да пием дневно, съветва началникът на отделението по кардиология в УМБАЛ "Света Анна“ д-р Рада Прокопова.

Високите температури се отразяват негативно върху целия организъм, а болните и по-възрастните хора страдат в по-голяма степен. Проблем при хората, страдащи от сърдечносъдови заболявания, има, когато високите температури настъпят внезапно, както е в момента, обясни тя.

Първите сигнали за дехидратация на организма са чувството за отмалялост, главоболие, виене на свят. В краен случай може да се стигне до висока температура и припадък, който при възрастните хора може да се превърне в инсулт. "Дехидратацията в една част от случаите може да доведе до екстремно стеснение на съдовете, включително и на мозъка, и до обезкървяването му, а в друга част може да доведе до екстремно ниско кръвно налягане, което води до същото. Пътищата са много, но ефектът е един и същ – обезкървяване на мозъка и риск от инсулт“, допълни д-р Рада Прокопова.

"От едни температури от 15 градуса минахме на 35 градуса. Съчетано с висока влажност, това изтощава организма, защото влагата заедно с високата температура се оказва по-труднопоносима за организма. Хората със сърдечносъдови заболявания пият лекарства, които разширяват съдовете и кръвното налягане пада. Хипотонията може да се окаже много сериозен рисков фактор“, обясни специалистът.

Затова когато е топло и има висока влажност, дозите на тези лекарства трябва да се намалят, допълни тя.

Лятото и високите температури не са проблем за сърцето. Зимата е по-голям проблем за сърдечносъдовите заболявания, каза Прокопова.

С възрастта хората губят хомеостазата си – възможността за преодоляване на крайни състояния от каквото и да е естество. "При тях се наблюдава не разширяване на съдовете, а обратното – екстремно стесняване, което води до хипертонични кризи“, обясни д-р Прокопова.

Много важно е в летните дни приемът на вода да е минимум 2 литра дневно. Охлаждащ и хидратиращ ефект има и неподсоленият айран, но не и соковете и алкохолът, който допълнително дехидратира организма.


Вижте още

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

БАБА ДОРА ОТ ШАРКОВО, ВЪВ ВИДЕО НА РАДИО 999, ДОСТИГНАЛО ДО МИЛИОНИ
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!