Обратно към категорията

Мерките срещу коклюш: По-ранна ваксина за бебета и безплатни имунизации за бременни

Добавено на: 27.04.2024 08:27
   

Първата ваксинация срещу коклюш ще може да се поставя на бебета с две седмици по-рано или когато детето навърши месец и половина. 

Мерките за ограничаване на разпространението на заболяването и за предпазване на най-уязвимите групи бяха представени на правителствено заседание от министъра на здравеопазването Галя Кондева.

"Основната планова имунизация да стартира по-рано – от 6-та седмица. И второ, Министерство на здравеопазването ще осигури възможността бременните между 27-а и 36-а гестационна седмица, които желаят, да се имунизират безплатно срещу това заболяване", поясни Кондова.

"Ще бъде създадена организация в РЗИ за извършване на безплатни имунизации на желаещите бременни", уточни тя.

Министър Кондева посочи, че регистрираните случаи на инфекцията в страната вече надхвърлят 500, като за сравнение миналата година за същия период са били 4. 

Държавният главен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев допълни, че се предвижда във всеки областен център да има кабинети за безплатна имунизация на бременни.

"Ако има необходимост – може да се организират мобилни кабинети, но броят на бременните жени не е толкова голям и трябва да се види какъв е интересът към имунизация", посочи той.


Вижте още

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

Ден на отворените врати в ОДМВР – Ямбол
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!