Обратно към категорията

Международна конференция обсъжда бъдещето на паметника на Бузлуджа

Добавено на: 21.07.2021 10:22
   

Казанлък ще бъде домакин на международна конференция, посветена на консервацията и реставрацията на паметника на връх Бузлуджа, съобщава БТА. Форумът ще се проведе в музей "Искра" на 22 и 23 юли. Патрон на събитието е кметът на Казанлък Галина Стоянова. Организатори са представителствата на Международния комитет по културен туризъм в България и Германия. Участие във форума ще вземат още Фондация "Проект Бузлуджа", Фондация "Гети" и европейската организация "Европа Ностра", която определи паметникът за един от седемте застрашени обекта на културното наследство в Европа за 2018 г.
По време на дискусията ще се разисква бъдещето на паметника, който е познат по цял свят и се посещава от туристи от всички континенти. Той привлича вниманието като една от най-забележителните сгради на модернизма през XX век в Европа. Мозаечните платна върху стените заемат 937 кв.м. и са едни от най-големите мозаечни произведения в света. Те са дело на 16 големи български художници, сред които Йоан Левиев, Валентин Старчев, Иван Кирков, Теофан Сокеров. Творците и техните екипи са наредили едно по едно 2 275 000 мозаечни камъчета. Хиляди туристи от цял свят посещават всяка година паметника, който се превърна в една от най-големите атракции за снимки в България.

Американската фондация "Гети" постави паметника на първо място сред съкровищата на модерната архитектура в цял свят. Фондацията финансира със 185 000 долара изготвянето на План за опазване и управление на паметника през 2019 г., а миналата година осигури още 60 000 долара за стабилизиране на стенните мозайки.
По-рано на брифинг в Казанлък проф. Йорг Хаспел, президент на Международния комитет по културен туризъм /ИКОМОС/ Германия, обяви, че една от най-важните цели е превръщането на паметника на Бузлуджа в туристическа дестинация. По думите му, ще бъдат разисквани добри практики по света, като например Берлинската стена.
Според реставратора Радослав Илиев, който е част от екипа на арх. Дора Иванова, председател на Фондация "Проект Бузлуджа", важно е да се чуе и мнението на жителите на Казанлък, защото паметникът на Бузлуджа не е само технически или финансов въпрос. "Това е отправна точка, а ние действаме с обекти, които никога повече няма да бъдат ползвани по предназначение", добави реставраторът. 


Вижте оше

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

Потребители: „Колкото по-мътна е водата, толкова по-висока е цената!”
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!