Обратно към категорията

В Международния ден на сестринството: Недостигът на кадри застрашително нараства

Добавено на: 12.05.2024 09:42
   

Държавата да определи минимален брой медицински сестри във всяка лечебна структура, така че да се гарантира качествена грижа за пациентите. Същото изискване да се прилага за акушерки, рехабилитатори, лаборанти и други специалисти. Затова настояват от Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи във връзка с днешния Международен ден на сестринството.

Освен добра грижа за пациентите, гарантираният минимум здравни специалисти ще намали риска от професионално прегаряне, смятат от съсловната организация. И отправят други искания – за мерки, с които да се реши кадровата криза и за нарастване на заплатите на тези специалисти спрямо знанията, уменията и отговорностите им в медицинския екип, с който работят.

Според доклад на Съвета по икономически анализи към Министерския съвет у нас не достигат близо 17 хиляди медицински сестри или близо 60 процента от наличните през 2021 година.  На един лекар се пада по-малко от една сестра. Ако трябва да бъде достигнато нормалното съотношение 2 към 1, в системата трябва да влязат 29 000 сестри.

По данни за същата година образователната система подготвя около 540 медицински сестри годишно, а напускащите здравната система по различни причини са 890.

БНР


Вижте още

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

Ден на отворените врати в ОДМВР – Ямбол
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!