Обратно към категорията

С миналогодишния Благодатен огън на този Великден

Добавено на: 23.04.2022 08:30
   
За Великден Благодатният огън няма да бъде пренесен до България. Тази година ще се използва Благодатният огън, съхраняван от миналата година в Синодалния параклис "Св. цар Борис-Михаил".
Решението църковна делегация да не пътува до Йерусалим на Велика Събота бе взето от Св. Синод на БПЦ-БП. Още същия ден премиерът Кирил Петков предложи предоставянето на правителствения самолет. Това се случи на 14 април, а подготовката за пътуването до Йерусалим изисква повече време. От Светия Синод заявиха само, че причина светия огън да не бъде донесен тази година за българите са „неблагоприятни обстоятелства”.
Всяка година на Велика събота на Божи гроб от небето в ръцете на Йерусалимския патриарх пада Благодатният огън. И до днес тайнството е неразгадано, въпреки че много учени са градили хипотези.

Благодатният огън символизира чудотворната светлина на Възкресението на Христос, за която говори още апостол Петър, и се смята за светиня за вярващите. Появата му в навечерието на православния Великден чрез молитвите на православния патриарх, духовенството и хилядите поклонници, се нарича „чудото на слизането на Благодатния огън“.
В последните две години Благодатният огън попада в капана на коронавируса.
През 2020 година в главното светилище на християнския свят – църквата на Гроба Господен, богослужението по измолването на Благодатния огън протече при закрити врата. Тогава улиците на Йерусалим бяха пусти и липсваха обичайните поклонници, които изминават пътя по Виа Долороса (Via Dolorosa - Пътят на страданието) в навечерието на чествания от католиците Великден.
През 2021 година огънят донесе врачанският епископ Григорий с правителствения „Фалкон”. Тогава българската църковна делегация получи Благодатния огън от нашия посланик в Израел Румяна Бъчварова, но заради строгите мерки духовниците чакаха в правителствения самолет и не стигнаха до църквата на Гроба Господен.Вижте оше

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

Ветеринари влязоха във фермата на Ана Петрова от Болярово
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!