Обратно към категорията

МОСВ: Пластмасовите продукти за еднократна употреба за храна и напитки поскъпват

Добавено на: 05.01.2024 07:23
   

От началото на годината търговците, които използват пластмасови продукти за еднократна употреба за пълнене с храни, включително напитки и готови ястия, имат задължението да ги предлагат на потребителите срещу 10 ст. за чаша и 25 ст. за кутия, тоест с пет стотинки повече в сравнение с миналата година. За това информират на сайта си от Министерството на околната среда и водите (МОСВ).

Оттам напомнят, че изискването е във връзка с влязлата в сила през 2023 г. Наредба за намаляване на въздействието на определени пластмасови продукти върху околната среда. Документът предвижда цената на използваните пластмасови чашки и кутии за храна поетапно да се увеличава през следващите години до 2027 година.

"Пластмасовите консумативи ще са на пазара до изчерпването им. Краен срок за тотална забрана не е предвиден, тъй като за някои продукти тя ще е неприложима", отбелязват от МОСВ. Целта на законодателството е да бъде намалено потреблението във възможно най-голяма степен.

"Задължение на бизнес операторите (търговски обекти, питейни заведения, заведения за бързо хранене) е да осигурят алтернативни възможности като съдове и чаши за многократна употреба и продукти, изработени от други материали – хартиени, алуминиеви, бамбукови, стъклени съдове. Следва да се има предвид, че към настоящия момент законодателството в областта на храните не позволява носенето на собствени съдове на мястото на продажбата", коментират също от МОСВ.

В търговските обекти задължително трябва да бъдат поставени на видно място информационни табели за необходимостта от намаляване употребата на пластмасови продукти, за вредното им въздействие върху околната среда, както и за алтернативните възможности, които се предлагат в търговския обект. Гражданите могат да изискват такава информация на мястото на продажбата, за да бъдат насочени към алтернативни и достъпни продукти за многократна употреба. Сумата за използваните пластмасови продукти за еднократна употреба се посочва в касовия бон отделно от цената на съответната храна и напитка. Гражданите могат да изискват от търговците да спазват това свое задължение, подчертават от екоминистерството. 

Според Националния туристически регистър общият брой на заведенията за бързо обслужване, в които със сигурност се използват продуктите в обхвата на наредбата, е над 4700, посочват още от МОСВ. През ноември на конференция бяха представени резултатите от проучване сред български фирми, което показва, че най-често използваният продукт, подлежащ на ограничения, са пластмасовите чаши за напитки (при около 30% от отговорилите), следвани от съдовете за храна, предназначена за незабавна консумация или консумация от съда (20%). 

Вижте още

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

Животновъди: Притискат ни с документи с невярно съдържание
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!