Обратно към категорията

МС публикува пълния текст на подписаното заявление между премиерите на България и Украйна

Добавено на: 29.02.2024 13:22
   

Министерският съвет публикува пълния текст на заявлението, подписано в Киев между премиерите на България и Украйна – Николай Денков и Денис Шмигал, по време на посещението на българския министър-председател в украинската столица на 26 февруари т.г. От правителствената пресслужба тогава съобщиха, че заявлението е по ключови теми от двустранното сътрудничество. Меморандум за сътрудничество беше подписан и между държавното дружество „Терем” и Украинската компания за военнозащитна продукция.

В съвместното заявление е записано, че на срещата между двамата премиери в Киев е подчертан приятелският характер на отношенията между България и Украйна, солидарността и взаимопомощта между българския и украинския народ. 

Потвърдена е готовността да се засили сътрудничеството, насочено към прекратяване на непредизвиканата агресивна война на Руската федерация срещу Украйна и възстановяването на териториалната цялост и суверенитета на Украйна в нейните международно признати граници, се посочва още в заявлението. 

Подчертана е всеобхватната подкрепа на правителството на България, оказана на гражданите на Украйна, намерили временен подслон в България. Изразена е подкрепа за Формулата на мира на президента на Украйна Володимир Зеленски и е подчертано значението на нейното прилагане като единствения реалистичен план за възстановяване на цялостен, справедлив и устойчив мир в Украйна, пише в документа. 

Отбелязана е важната роля на Република България за укрепване на отбранителните способности на Украйна. Подчертана е необходимостта от активизиране на работата в рамките на украинско-българската Комисия за военно-техническо сътрудничество, увеличаване на обема на военно-техническата помощ за Украйна, стартиране на съвместно производство на въоръжение и военна техника. Договорена е подкрепата на активизирането на двустранното сътрудничество за съвместно производство на оръжия, техника и боеприпаси, както и изпълнението на Меморандума за намерения между Министерството на отбраната на Република България и Министерството на отбраната на Украйна от 11 октомври 2023 година, записано е още в документа. 

Пълният текст на заявлението може да бъде прочетено на интернет страницата на Министерския съвет. Освен на български, документът е публикуван и на английски език


Вижте още

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

Да сбъднеш мечта!
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!