Обратно към категорията

МВР предложи по-строги мерки по Наредбата за контролните точки

Добавено на: 17.01.2023 14:59
   

МВР предлага отнемането на повече контролни точки от талона на шофьорите, които карат употребили алкохол, с превишена скорост и изпреварват неправилно и рисково. За целта вътрешното ведомство пубикува за обществено обсъждане промени в Наредбата за контролните точки.

За хванатите с алкохол в кръвта между 0.5 и 0.8 промила се предвижда да бъдат отнети 8 точки от талона. За шофьорите, на които дрегерът отчете между 0.8 до 1.2 промила алкохол в кръвта, се предвижда освен глоба и да им бъдат отнети 12 контролни точки. При повторно нарушение ще се отнемат 20 точки (сега се вземат 15 точки).

В предлаганите промени се предвижда също да се отнемат 15 точки (сега са 12), когато шофьор на автомобил, трамвай или самоходна машина откаже да му бъде извършена проверка с дрегер за установяване употребата на алкохол в кръвта и/или с тест за установяване употребата на наркотични вещества или техни аналози или не изпълни предписанието за изследване с доказателствен анализатор или за медицинско изследване и вземане на биологични проби за химическо лабораторно изследване за установяване на концентрацията на алкохол в кръвта му, и/или химико-токсикологично лабораторно изследване за установяване на употребата на наркотични вещества или техни аналози.

За превишаване на скоростта с над 50 км/ч в населено място от досегашните 12 точки се предвижда да се отнемат 18 точки. За неправилно изпреварване, създаващо непосредствена опасност за движението, ще бъдат отнемани 13 вместо досегашните 10 контролни точки. За каране в аварийната лента на магистрала шофьорите ще губят 10 контролни точки.

Завишава се броят на отнеманите точки за водач, който се движи в платното за насрещно движение по автомагистрала и скоростен път от 10 на 15 точки. За повторно нарушение е предложено да се отнемат 20 контролни точки.

За нарушение на правилата за преминаване през жп прелез отнеманите точки се увеличават от 5 на 10.
Вижте оше

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

CRESPO и DANNY ПРЕДСТАВЯТ ПЕСЕНТА СИ "ЗАВОЕВАТЕЛ" ПРЕД 999
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!