Обратно към категорията

Съдът отмени решението на ЦИК за общо отчитане на машинния вот и хартиените бюлетини

Добавено на: 24.02.2023 12:42
   

Административният съд София-град отмени решението на ЦИК за смесеното отчитане на гласовете, взето на 20 февруари.

На провело се открито заседание съдът уважи жалбите на коалиция "Левицата" и коалиция "Продължаваме Промяната – Демократична България" и отмени решение на ЦИК No. 1690-НС София, 20 февруари 2023 г. относно утвърждаване на образци на изборни книжа за провеждането на изборите на Народно събрание на 2 април 2023 г., съобщават на страницата си от съдебната институция.

Предстои решението да бъде публикувано.

Сега се чака решението на ЦИК, която в тридневен срок от днес трябва да реши дали да обжалва това решение, което е категорично. ЦИК трябва да се съобрази с указанията на съда и да вземе решение, с което бюлетините от машините и пуснатите в урната бюлетини да се броят отделно.

Според съдебният състав при взимането на първоначалното решение, което вече е отменено, не е имало чисто процедурни нарушения – тоест е взето с необходимото мнозинство, но е нарушен Изборния кодекс, тъй като той не предвижда смесване на бюлетините при тяхното отчитане.

Според волята на законодателя, записа в мотивите си съда, секционните избирателни комисии трябва да посочат поотделно двата резултата от гласуването с хартиена и машинна бюлетина.

Трите административни съдийки определят общото вписване като дописване на закона.

Решението противоречи на Изборния кодекс, защото "не гарантира прозрачността на изборния процес и не дава възможност за реален контрол на изборния процес, както от гражданите, така и от съда".

От говорител на ЦИК предстои да научим по-късно дали ще се прегласува това решение отново или все пак щ есе мине и през санкцията на Върховния административен съд.


Вижте оше

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

На Бабинден: За избора да родиш у дома 3 деца без лекарска помощ
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!