Обратно към категорията

Над 300 000 пенсии на работещи пенсионери ще бъдат служебно преизчислени от 1 април

Добавено на: 28.01.2024 09:41
   

Над 300 хиляди пенсии на работещи пенсионери ще бъдат служебно преизчислени от 1 април. Разпоредбата е част от Кодекса за социалното осигуряване. Новите по-високи размери на изплащаните пенсии в масовия случай ще са по сметките на хората още с плащането за април. 

Институтът взема предвид допълнителния стаж, натрупан от миналата година, за което разполага с данни от масивите с. През 2023 година средното постигнато увеличение преизчислените от 1 април 336 000 пенсии е 30 лв., каза пред БНР Любомира Язаджиева, директор дирекция "Пенсии" в осигурителния институт.

Пенсионери, които продължават да работят и се осигуряват на доход, по- висок от този преди пенсионирането, е по-изгодно да поискат преизчисляване, освен за допълнителен стаж и с осигурителен доход, за което подават еднократно заявление.

"Ако лицето преди пенсионирането си години наред е работило на висок осигурителен доход, примерно между средния и максималния, тогава наистина е необходимо да продължава да работи на висок доход, за да е благоприятно това за него. Ако обаче установи, че този доход не е достатъчен, за да доведе до увеличаване на индивидуалния коефициент, тогава пенсията му се преизчислява само с допълнително положения осигурителен стаж след пенсиониране".


Вижте още

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

Трагедия в село Недялско
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!