Обратно към категорията

Над 40 души са задържан за автокражби

Добавено на: 28.02.2023 12:37
   

45 души са задържани към момента в рамките на специализирана акция на МВР и прокуратурата срещу автоджамбазите.

Към 11 часа са проверени 6 автокъщи и 15 автоморги. Установени са 2 превозни средства, обявени за общодържавно издирване, обявиха от МВР.

В рамките на акцията 35 лица са идентифицирани като лидери на различни организирани престъпни групи за кражби на автомобили, заяви директорът на Националната следствена служба Борислав Сарафов. Той подчерта, че става въпрос за тяснопрофилирани престъпни групи, в които работят специалисти.

"Около 80% от автомобилите, откраднати у нас, се разфасоват на части. Останалите 20% от скъпите марки се изнасят с фалшиви документи предимно към Русия и страните от бившия СССР. Това е канал, който работи в момента и смятаме да пресечем и да не допуснем действието му", заяви Сарафов.

Кражбите стават най-често в тъмната част на денонощието. Извършват се от участници на престъпната група, които закарват автомобила на място, където ги очаква бригада от 10-ина души.

"Като пирани се нахвърлят върху колата и я разфасоват на части. Оттам частите заминават за автоморги, автокъщи и магазини за части втора употреба", посочи Сарафов.

Кражби на автомобили се извършват и от гаражи, подземни паркинги и охраняеми паркинги, а автоджамбазите стават все по-изобретателни.

"Чрез малка кутийка, която се побира в джоба, може да бъде отключен един джип. Цялата автокражба трае броени минути. На черния пазар тези устройства се предлагат за сумата от 60 000 лв. Напоследък се крадат не само скъпи и луксозни автомобили, но и по-евтини такива, включително и така наречения тип баничарки", заяви говорителят на главния прокурор Сийка Милева.

Притежанието на подобно устройство е законно.

Директорът на Главна дирекция "Национална полиция" Атанас Илков отчете, че през миналата година има ръст на кражбите на автомобили, но и ръст на разкриваемостта. От 1495 откраднати автомобила през 2022, са намерени 343.

В момента се проверяват над 40 автомобила, за които има съмнения, че са с фалшиви регистрационни номера или че са регистрирани с неистински документи. В момента те се управляват от български граждани като най-често имат поставени чужди регистрационни табели.

Акцията на полицията и прокуратурата срещу автоджамбазите продължава.


Вижте още

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

Да сбъднеш мечта!
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!