Обратно към категорията

Над 800 деца са жертва на домашно насилие през изминалата година

Добавено на: 20.01.2021 07:59
   

Нови мерки за защита при домашно насилие предлага Министерството на правосъдието, публикувани за обществено обсъждане. Основен мотив за промените е ескалацията на случаите на домашно насилие по време на пандемията, съобщават от БНТ.

Според данни на МВР само в периода от март до месец май миналата година на телефон 112 са получени над 4800 сигнала за домашно насилие. За същия период 9 жени са загубили живота си.

От 1 януари до края на ноември 2020 г. са регистрирани над 800 деца, пострадали от домашно насилие.

Достъпът на насилника до жертвата ще бъде ограничаван не само физически . "Въвежда се забрана на извършителя да осъществява контакт с пострадалия под каквато и да е форма - по телефон, имейл, по поща, факс или по друг ред", обясни Десислава Ахладова - министър на правосъдието.

Насилникът да няма право да носи оръжие, а ако има разрешително, то ще бъде отнето . Освен това той ще бъде длъжен да посещава терапия "Съдът с издаването на заповед за защита от домашно насилие ще задължава лицето, което е осъществило такова, да посещава такива специализирани програми, като ще се избира подходящата програма", допълва министър Ахладова.

Една от целите на предлаганите промени е институциите да работят по-бързо по случаи на домашно насилие, а сигнали да не се подават само при системно насилие. "За мен положително като промяна е, че бременна жена от насилник също може да потърси помощ чрез съда, както и бивша съпруга на насилник", обяснява Биляна Лавчева - юрист от фондация АМЕ.

Жените, жертви на насилие, залагат надежди на законопроекта. "Искрено се надяваме, че ще се случат, ще бъдат гласувани в пленарна зала в пълния си обем тези предложени промени и най-накрая нещо ще започне да се случва, защото всички тези надежди са на основата на много загубени животи", казва Христина Зарева от "Save Her".

Надеждите на правосъдното министерство са законопроектът да бъде гласуван в рамките на това Народно събрание.


Вижте оше

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

Времето в Ямбол

Видео

НАТОВСКАТА БАЗА Е ДАЛА НА СТРАЛДЖА ЕДИНСТВЕНО 400 ЛЕВА ЗА ЦВЕТЯ
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!