Обратно към категорията

Надзорният съвет на НОИ одобри 11% увеличение на пенсиите

Добавено на: 14.05.2024 12:17
   

Предложих 11% да бъде осъвременяването на пенсиите от 1 юли, Надзорният съвет на Националния осигурителен институт (НОИ) гласува това мое предложение. Това обяви служебният социален министър Ивайло Иванов пред журналисти.

Той посочи, че единствено Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ), изразявайки други мотиви за статута на Надзорния съвет, са гласували с "въздържал се". 

Надзорният съвет е органът, който взима решение с колко да се осъвременят пенсиите, припомни министърът в отговор на въпрос дали е редно парламентът да има извънредно заседание по въпроса с увеличението на пенсиите. Коалицията „Продължаваме промяната – Демократична България“ (ПП-ДБ) внесе искане за свикване на извънредно заседание на Народното събрание на 15 май, сряда. 

Решението на Надзорния съвет е окончателно, той е органът, който управлява средствата на НОИ, подчерта Иванов. Не считам, че е необходимо народните представители и въобще политиците в момента да влияят върху взимането на решенията на един независим орган, коментира още министърът. Той посочи, че "няма нищо такова" на въпрос дали отпускането на великденските добавки е можело да повлияе на увеличението на пенсиите. Едното няма нищо общо с другото, заяви Иванов. 

Министърът обяви, че Мария Минчева, като представител на работодателските организации, е била избрана на днешното заседание за председател на Надзорния съвет, а Ася Гонева от синдикатите - за зам.-председател. Калина Петкова също е избрана за зам.-председател от държавната квота. 

 

След породили се публични коментари за възможността увеличението да бъде по-ниско от предвиденото, вчера сутринта служебният министър на труда и социалната политика Ивайло Иванов обяви, че ще предложи актуализацията на пенсиите да бъде с 11 процента, както е прието в Закона за бюджета на държавното обществено осигуряване за 2024 г. Той каза, че има необходимите за това средства. Това увери и служебният премиер Димитър Главчев, цитиран от пресслужбата на Министерския съвет. "Пенсиите ще бъдат изплатени с увеличение в размер на 11%, въпреки че по „швейцарското правило“ размерът на увеличението е само 10%", съобщи той.

В късния следобед бе даден и брифинг, на който Главчев обясни, че хората, които имат право на пенсии, ще получат увеличение с 11%, а не както е по правилото в Кодекса за социално осигуряване. Всички разчети показват, че няма причина да не бъдат увеличени пенсиите с 11%, потвърди и министър Ивайло Иванов. БТА


Вижте още

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

ПОРУТЕНО МИНАЛО: ДЕТСКИ ЛАГЕР СЕ РУШИ И ПУСТЕЕ
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!