Обратно към категорията

Насрочиха обществени обсъждания за сливанията на съдилищата

Добавено на: 08.06.2022 10:42
   

Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет започва поредица от обществени обсъждания с участието на местната, изпълнителната, законодателната и съдебната власт, граждани, НПО и бизнеса по повод откритите процедури за оптимизиране структурата и организацията на дейността на районни съдилища в съдебните райони на окръжните съдилища в Добрич, Ямбол, Хасково, Стара Загора и Габрово. Независимо от изключителните конституционни правомощия на ВСС за промяна на границите на съдебните райони, закриване и откриване на съдилища, преди да пристъпи към определяне на приложимия модел за реформа на всеки районен съд съдийската колегия на ВСС ще изслуша и вземе предвид изразените от заинтересованите страни становища и конкретни предложения, съобщават от пресцентъра на съвета.

Първото обсъждане, по процедурата за обединяване на районните съдилища в Каварна и Балчик, ще се проведе на 8 юни 2022 г. (сряда), от 14:00 часа, в залата на НЧ „Паисий Хилендарски - 1870“ в гр. Балчик. В срещата ще участват членовете на Висшия съдебен съвет – Даниела Марчева, Атанаска Дишева, Драгомир Кояджиков и Цветинка Пашкунова. Покани са отправени до народни представители от 8-ми многомандатен избирателен район, Министерство на правосъдието, Главна дирекция „Гранична полиция“, областния управител на област Добрич, кметовете на общините Балчик и Каварна, административни ръководители на съдилища и прокуратури, нотариуси, адвокати, неправителствени организации, представители на бизнеса в региона и други.

В откритите през месец май 2022 г. процедури по оптимизиране структурата и организацията на дейността на пилотните районни съдилища в Каварна, Балчик, Тополовград, Елхово, Харманли, Гълъбово, Раднево, Трявна, Дряново и Габрово ще се приложат модели 1 и 2 за реформа, изготвени по проект „Създаване на модел за оптимизация на съдебната карта на българските съдилища и прокуратури и разработване на Единната информационна система на съдилищата“ по ОПДУ.

Както още през юни 2021 г. Радио 999 информира, предложението включва Районен съд Тополовград да стане Териториално отделение към Районен съд Елхово. Възражения срещу това изпратиха съдиите от Районен съд-Тополовград, както и от Община Тополовград. "Закриването на съда би довело до редица трудности, свързани с транспорт /до най-близкия районен съд в гр. Елхово липсва автобусен превоз, а и някои населени места се намират на 60-70 км от Елхово/, образуване и насрочване на дела, комуникация, връчване на книжа, достъп до услуги, както и допълнителни разходи за гражданите...Съществува и реална опасност търговски дружества със седалища на територията на общината да преместят дейността си в друг район със съд, където да получат адекватна защита на правата си, На територията на общината има само една банка, която ежедневно ползва услуги, както на съда, така и на нотариуса и при липса на тези институции би се затруднил изключително много гражданския оборот", посочва в становището си заместник-кметът на община Тополовград Антоанета Палазова.

"Много години назад във времето в далечната 1976 г. районният съд в Тополовград е бил закрит и дейността му се поема от Районен съд-Елхово, но този модел е съществувал около 4 години и през март 1981 г. с Решение на Държавния съвет на НРБ отново е разкрит районен съд в Тополовград... Сега с настоящата реформа се прилага абсолютно същия модел, който е доказал своята неефективност през годините", припомня в становището си от Районен съд - Тополовград. То е подкрепено и от Районно управление-Тополовград, от местните адвокати, службата по вписванията, служителите по охрана и нотариусите.

Обществените обсъждания ще се излъчват на живо във фейсбук-страницата на ВСС. Датата за обсъждането за Елхово и Тополовград още не е обявена.


Вижте оше

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

Ицо Хазарта пред 999
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!