Обратно към категорията

Националният съвет за тристранно сътрудничество ще обсъди днес линията на бедност

Добавено на: 16.09.2022 07:49
   

Националният съвет за тристранно сътрудничество днес ще обсъди линията на бедност, съобщиха от правителствената пресслужба. Заседанието ще се проведе от 10:30 ч. в сградата на Министерския съвет (МС).

В проекта на постановление на МС за определяне размера на линията на бедност за страната за 2023 г. е заложено от 1 януари тя да стане 504 лв. Съгласно методиката за определяне на линията на бедност за страната се цели размерът на линията на бедност в България да се определя от изследването на Евростат „Статистика на доходите и условията на живот (EU-SILC)”.

Конфедерацията на независимите синдикати в България (КНСБ) счита, че обективната линия на бедност за 2023 г. трябва да бъде 541 лв. Според синдиката е редно да се предприеме възстановяване на инструмента за коригиране с инфлацията, базиран на малката потребителска кошница, на данните на EU-SILC за линията на бедност.

Дневният ред включва и нормативни актове на МС – Наредбата за работното време, почивките и отпуските и Наредбата за паричните обезщетения и помощи от държавното обществено осигуряване. Предлаганите промени регламентират редът за установяване на задълженията за дежурство и за времето на разположение на работодателя, максималната продължителност на времето и редът за отчитането му; ползване на отпуск за отглеждане на дете до 8-годишна възраст от бащата (осиновителя); представяне на необходимите документи в Националния осигурителен институт за изплащане на паричното обезщетение за отглеждане на дете до 8-годишна възраст от бащата (осиновителя).


Вижте оше

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Днес Ви питаме

Видео

Да сбъднеш мечта!
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!