Обратно към категорията

Никола Стоянов: Масово търговските вериги слагат надценка от 80-90 % на хранителните стоки

Добавено на: 07.03.2023 12:21
   

В момента масово търговските вериги слагат надценка от 80-90 % на хранителните стоки. Това стана ясно от думите на служебния министър на икономиката и индустрията Никола Стоянов в интервю за „Нова телевизия“. Затова следващата седмица министърът ще покани на среща представители на Комисията за защита на конкуренцията, за да разбере от тях дали са правили проверка за картел, организиран от търговските вериги.

Стоянов посочи още, че служебното правителство обмисля да въведе режим, при който търговците ще трябва да уведомяват Комисията за защита на потребителите (КЗП), ако искат да поставят надценка от 20-25 % върху доставната цена на хранителните продукти. Така КЗП ще може да прецени дали и кого да провери, за да установи какъв е аргументът за надценката, обясни Стоянов.

Правителството по никакъв начин не е във война с веригите и по никакъв начин не ги сочим с пръст. Ние установяваме, че има проблем по веригата на доставки, цените се качват необосновано. Ние не сме разследващ орган, само искаме да осветлим кой колко печели, обясни Никола Стоянов.

Той допълни, че целта на служебното правителство е цените да бъдат намалени с 20-30 %. По думите му Комисията за защита на потребителите е направила близо 500 проверки за няколко седмици, при които са установени 480 нарушения, съставени са 205 акта.

Министърът уточни, че до края на седмицата се очаква да тръгне сайтът, на който ще може да се намери сравнение на цените на хранителни стоки в търговските вериги в страните от Европейския съюз и в България.

 


Вижте оше

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

Овладяха пожара над Котел с участие и на хеликоптер
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!