Обратно към категорията

НОИ уточнява, че хората с увреждания нямат право на великденска добавка

Добавено на: 29.04.2024 13:18
   

Националният осигурителен институт (НОИ) стриктно и в срок изпълни решението на парламента еднократната сума от 100 лева за великденска добавка да се изплаща на пенсионерите, на които пенсията или сборът от пенсиите, заедно с добавките и компенсациите към тях за месец април 2024 г., е в размер до 526 лв. включително, съобщават от НОИ. Това решение бе взето след обсъждане на няколко предложения за размера и обхвата на добавката.

Така право на великденска добавка добиха около 534 000 души, които от 26 април се възползват от сумата, но сред тях към момента няма правна възможност да бъдат включени лицата с увреждания, които са подали в Агенцията за социално подпомагане (АСП) заявление-декларация за предоставяне на лична помощ.

Добавката за чужда помощ, изплащана към пенсиите на хора с увреждания, се пренасочва за плащане на труда на асистентите, с което държавата гарантира адекватна подкрепа.

Услугата "личен асистент" е съобразена с житейска ситуация на лицето с увреждане и отговаря на индивидуалните му потребности. Ако пенсията на лице с увреждане заедно с добавката за чужда помощ надвишава сумата от 526 лева, по силата на приетото от Народното събрание решение, лицето няма право на великденска добавка.

Като единствено правоприлагащ орган НОИ не може да предприема каквито и да било действия в нарушение на приети от парламента решения.

Преценката дали в случая е налице несправедливост и необходимост от действия за нейното преодоляване е въпрос на анализ и на съответно законодателно и политическо решение.


Вижте още

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

Ямболски изследователи ще покорят връх „Ямбол” на Антарктида
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!