Обратно към категорията

Нови и по-високи санкции за нарушителите зад волана

Добавено на: 25.03.2023 09:13
   

Вече са в сила по-строги наказания за нарушителите зад волана. Повече контролни точки ще се отнемат както за превишена скорост, така и на тези, които системно си организират гонки по улиците на градовете и селата. Също и седналите зад волана след употреба на алкохол до 1.2 промила рискуват по-бързо да останат без книжка, ако редовно пият и управляват автомобилите си.

Новите по-тежки наказания за шофиране с превишена скорост, след употреба на алкохол, неправилни маневри и говорене по телефона се оказаха изненада за шофьорите.

От 24 март, ако дрегерът отчете, че шофирате с 0.5 до 08 промила алкохол в кръвта, губите 8 точки. Ако сте пийнали малко повече, вече ще ви отнемат 12 контролни точки. А при второ такова нарушение ще се разделите с още 20 точки. Санкция има и ако откажете тест за алкохол или наркотици - 15 точки.

Ако в населено място превишите скоростта с повече от 50 км/ч над разрешената вече ще се разделяте с 18 контролни точки, а при второ такова нарушение ще ви бъдат отнети нови 26 точки. Освен, че ще платите и сериозна глоба.

"Нека да не забравяме, че има доста състоятелни хора, които глоби от няколко стотин лева не ги притесняват, но сега се въвеждат санкции, които могат да доведат до това те да загубят шофьорската си книжка и да трябва да се явят на специални курсове за възстановяване", Владимир Тодоров, Българска асоциация на пострадали при катастрофи.

От вчера се въвеждат и нови санкции. За движение в насрещното платно на магистрала или скоростен път вече ще се отнемат точки, при това цели 15. За неправилно изпреварване, което създава опасност за другите, санкцията е 13 точки, а за движение в аварийната лента - 10.

Повече точки ще се отнемат още за говорене по телефон по време на шофиране, за преминаване на жълт или червен светофар, както и за отнемане на предимство на пешеходна пътека.


Вижте още

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

Животновъди: Притискат ни с документи с невярно съдържание
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!