Обратно към категорията

Няколко метеорни потока ще се наблюдават през есента

Добавено на: 14.10.2023 10:15
   

През октомври са активни няколко метеорни потока, които се застъпват във времето и допринасят заедно за по-високата метеорна активност в безлунните есенни нощи, каза за БТА Пенчо Маркишки, физик от Института по астрономия с НАО при БАН и в катедра „Астрономия“ на Физическия факултет на СУ „Св.Климен Охридски“. 

След краткотрайните Дракониди, интересът на любителите астрономи се насочва към по-активния поток Ориониди. През 2023 г. неговият максимум ще настъпи в нощта на 21 срещу 22 октомври около 2 часа българско време, с активност около 20 бързи метеора на час, видими при идеални условия за наблюдение, каза Маркишки.  Той е автор на справочника “Гид на любителя астроном”, който се издава вече традиционно всяка година от катедра “Астрономия” във Физически факултет на СУ “Св. Климент Охридски”.

Потокът може да се наблюдава след изгрева на неговия радиант в съзвездието Орион, от около 22:50 ч. за София. В нощта срещу 22 октомври Луната ще залезе в 23:26 ч. за София с 47% осветен диск (фаза първа четвърт), след което условията за наблюдение ще бъдат добри. На 22 октомври Слънцето ще изгрее за София в 07:48 ч., поради което визуални наблюдения ще могат да се провеждат до около 06:40 ч., уточни Маркишки. Той припомни и традиционната препоръка, че за успешни метеорни наблюдения, любителите трябва да са далеч от нощните светлини на градовете.

Потокът Ориониди е активен от около 2 октомври до 7 ноември. Той, както и пролетния поток Ета-Аквариди, се поражда от метеорни роеве, отделили се от Халеевата комета. Земята пресича два пъти годишно тези роеве – през пролетта и през есента.

През есента са активни два слаби, но много продължителни метеорни потока, като всеки от тях трае близо два месеца. Това са Южни и Северни Тауриди. Южни Тауриди са активни от около 20 септември до 20 ноември, а Северни Тауриди – от около 20 октомври до 10 декември, каза физикът. 

Максимумът на Южни Тауриди за 2023 г. ще бъде в нощта на 5 срещу 6 ноември, когато активността на потока достига около 5 метеора за час. Тогава Луната ще изгрее в 23:44 ч. с 45% осветен диск и ще затруднява наблюденията. Поради това е добре да се планират наблюдения преди лунния изгрев, съветва специалистът.

Максимумът на Северните Тауриди ще бъде в нощта на 12 срещу 13 ноември, при активност също около 5 метеора на час. През същата нощ Луната ще бъде в новолуние и няма да затруднява наблюденията. 

Двата радианта са видимо близки и се намират в съзвездието Бик. В началото на ноемврийските нощи те са ниско над североизточния хоризонт и се издигат в небето до около 03:30 ч., с което условията за наблюдение принципно се подобряват.

Родителското тяло на Южните Тауриди е кометата 2P/Encke, която има къс орбитален период от 3.3 години. За последен път тя премина през перихелия си на 25 юни 2020 г., а следващият неин перихелий предстои на 22 октомври 2023 г.

Родителското тяло на Северни Тауриди е астероидът 2004 TG10, за който се предполага, че е отломка от кометата 2P/Encke. Неговият орбитален период е много близък до този на Encke – 3.34 години.

Източник: БТА


Вижте още

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

Животновъди: Притискат ни с документи с невярно съдържание
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!