Обратно към категорията

НЗОК и БЛС преговарят заради санкциите за болници

Добавено на: 16.02.2024 11:56
   

Отлагане на санкциите за болници, които не са осигурили минималното договорено заплащане за медицинския персонал – затова ще преговарят днес от Надзорния съвет на Здравната каса и ръководството на Лекарския съюз. Срещата е финална преди насрочения за събота Събор на съсловната организация. На него ще се даде мандат за подписване на анекс към Националния рамков договор – как ще се харчат парите за здраве през тази година.

Идеята за финансови санкции за болниците, които не могат да плащат минималните договорени за отрасъла заплати, е на Българския лекарски съюз. Тя е разписана в обсъждания от два месеца анекс към рамковия договор и трябва да влезе в сила от 1 март. Според председателя на организацията д-р Иван Маджаров това е притеснило надзорниците в Здравната каса. Той изрази позиция на Лекарския съюз.

"Винаги е по-добре да се подхожда внимателно. Не е необходимо да унищожим дадена болница в усилията си да я накараме да даде по-високи заплати, ако тя не може да го направи".

След преговорите в сряда председателят на Надзорния съвет на Касата доц. Михаил Околийски обясни, че санкциите няма да отпаднат, но вероятно ще се отложат във времето с конкретен срок в анекса. В проекта е заложено също отпадане на разрешителния режим за изследването ядрено магнитен резонанс, което ще се случва с направление от личния лекар. От Здравната каса предлагат изследването на биомаркери да се заплаща с публични средства. От Лекарския съюз не са съгласни.

Предвижда се средно увеличение на цените на клиничните пътеки с 20 процента, като новите цени ще влязат в сила от 1 март. Цените в извънболничната помощ ще са валидни със задна дата от 1 януари.


Вижте още

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

Ямболски изследователи ще покорят връх „Ямбол” на Антарктида
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!