Обратно към категорията

НЗОК обсъжда да поеме 100% от цената на лекарствата за високо кръвно

Добавено на: 08.03.2024 09:31
   

Здравната каса обмисля да повиши реимбурсирането на някои от най-ползваните лекарства у нас - тези за високо кръвно и сърдечно-съдови заболявания. В момента те се ползват от около 600 хиляди пациенти. Цената на тези лекарства е относително ниска спрямо много други, но е нисък и делът, който касата покрива, поради което те представляват сериозен разход за много хора. Разчетите сочат, че промяната ще струва 34 млн. лв. само от цената на лекарствата без таксата за рецептите, ако се въведе от 1 април или общо над 53 млн. лв. за една година, съобщиха clinica.bg и "Медиапул". С други думи, ако се стигне до такова решение, тези пари ще се поемат от касата, вместо да излизат от джоба на пациента.

Решението се обсъжда вчера на заседание на НЗОК, но не беше прието окончателно, поради което официално за него не се знае почти нищо. Пред журналисти управителят на касата Станимир Михайлов потвърди, че става дума за лекарства, за които касата заплаща най-малко в момента и че те засягат около 600 000 пациенти.

Обсъжда се всичко по тази тема – осигуряване на средствата, откога ще влезе в сила, но има още някои неща, които трябва да се уточнят, каза още Михайлов и посочи, че е възможно промяната да влезе в сила от тази година. По думите му никой от надзорниците не е бил против да се повиши процентът на реимбурсиране на най-ниско платените от касата лекарства за лечение на сърдечно-съдови заболявания. Така и не се разбра защо въпросът не е обсъждан с бюджета за тази година, а сега. Според Михайлов, той не е стоял на дневен ред тогава.

Надзорниците очакват допълнителни становища, след което ще обявят официално решението си по темата, предава БТА.

Източник: segabg.com


Вижте още

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

Историята на мъж, поддържащ паметника на загиналите руски воини в Освободителната война
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!