Обратно към категорията

Обидно заплащане провокира протести в Български пощи

Добавено на: 30.12.2022 09:31
   

Заради ниските заплати - протест в Български пощи. Недоволството на този етап е символично, но може да прерасне в ефективна стачка.
"Може би вече ще станат две седмици, откакто имаме символични протести. Преди няколко месеца внесохме искане към работодателя Български пощи за нарастване на доходите за възнагражденията с около 15% и нарастване на средствата за социални разходи за храна (ваучери) с 40 лв.", заяви председателят на федерация "Съобщения" към КТ "Подкрепа" Пламен Дончев в студиото на "България сутрин".
Тогавашното ръководство им казало, че няма средства и няма как да се случи, при което са ги пратили към Министерството на транспорта и съобщенията, но от тяхна страна няма желание за комуникация, стана ясно от думите му.
"В експлоатационните групи са с много ниско заплащане, особено, ако те са новопостъпили и нямат трудов стаж, който да увеличи заплатата. Доходите са изключително ниски и това предполага нежелание на младите хора да работят при нас, съответно персоналът е застаряващ. Компанията бавно и полека върви все по-надолу и никой не дава яснота кога и как това ще се промени", коментира гостът пред Bulgaria ON AIR.
Дончев посочи, че пощальон с 10 години трудов стаж в голям град като София взема средно около 700 лв. брутна заплата, а след данъците около 650 лв.
"Ние ще поискаме задължително среща с новото ръководство и то в максимално кратки срокове, защото времето ни притиска. Още в началото на годината ще стартират преговорите", съобщи Дончев.
Той обясни, че в момента има символични протести от страна на Български пощи и служителите заявяват своето желание за промяна на доходите, условията на труд и на техниката, с която се работи. Според него Български пощи са оставени в небитието от много години и никой не иска да се ангажира да предприеме каквото и да е.
"Ефективни стачни действия предполагат следното – работещите са на работните си места, но не вършат никаква работа. Ако това се случи, гражданите няма да могат да ползват услугите на Български пощи във всеки един аспект, докато не се стигне до решение", категоричен е гостът.
Той е убеден, че е трудно да се спрат хора, които са стачкували ден, два или три, за да отидат и да раздадат пенсиите.
"Повече от 10-15 години на Български пощи не се гледа сериозно. Те са в много тежко състояние заради финансови проблеми и лошото управление. От 10 години никога не са били на печалба, винаги са на загуба. В момента се говори за много сериозни цифри – десетки милиони. Проблемът е, че никой не постави въпроса защо има такава загуба", изтъкна Дончев.
Той е на мнение, че Български пощи вървят няколко крачки след останалите, защото дълги години в оперативното ръководство са се назначавали хора, външни за системата, нямащи никакви знания за пощенските услуги и тяхната дейност. Друга причина, по думите му, е липсата на намеса от държавата за дейността на Български пощи.
"Докато Български пощи не започне да работи като пощенски оператор, както беше преди 10-12 години, нещата само ще се влошават и няма да стигне до нищо добро. Сега просто не изпълнява своите услуги, не са качествени, не се изпълняват, защото не се работи правилно. Техниката наистина е стара", настоя гостът.


Вижте оше

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

Ден на отворените врати в ОДМВР – Ямбол
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!