Обратно към категорията

Общо 2800 безработни ще започнат работа по регионалните програми за заетост за 2024 г.

Добавено на: 06.07.2024 10:19
   

Около 2800 безработни лица ще започнат работа през 2024 г. по регионалните програми за заетост, които се финансират от Министерството на труда и социалната политика (МТСП). Програмите са разработени въз основа на предложения на областните и общинските администрации и са утвърдени от министъра на труда и социалната политика. Тази година предвидените за тях средства в бюджета за активна политика на пазара на труда са в размер на над 13,5 млн. лв. Със средствата МТСП ще субсидира създадените по тях работни места за период до 5 месеца.

По регионалните програми за заетост ще се реализират общественополезни дейности за поддържане и опазване на общинската и държавната собственост – училища, детски градини, пътища, паметници на културата, както и за поддръжка и почистване на паркове и междублокови пространства. Ще се изпълняват и екологични дейности като събиране и извозване на отпадъци, озеленяване и други.

Законът за насърчаване на заетостта предвижда реализирането на една Регионална програма за всяка административна област на България. Целта им е да се намали безработицата на местно ниво и да се преодолеят различията в търсенето и предлагането на работна сила в отделните региони.

Регионалните програми са част от Националния план за насърчаване на заетостта. В него е предвидено през 2024 г. общо около 10 000 души за бъдат устроени на работа, а над 9000 – включени в обучения. За изпълнението на включените в него програми и мерки е осигурен бюджет от 88 млн. лв., което е с 15 млн. лв. повече спрямо 2023 г.


Вижте още

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

Как се правят стрели за огъня на Сирни заговезни?
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!