Обратно към категорията

Очаква ли се ново поскъпване на горивата?

Добавено на: 28.03.2023 09:31
   

Цените на горивата се върнаха на нива от преди войната в Украйна, която предизвика екстремното им поскъпване, пише вестник 24 часа. Проверка в специализирани сайтове показва, че в момента средната цена на масовия бензин е 2,56 лева, а дизелът е 2,78 лева. За последно такива котировки е имало в средата на февруари миналата година.
В сравнение с пика от лятото на 2022-а горивата са поевтинели с близо 1 лев на литър и България е с най-ниски цени в целия ЕС. Има само едно изключение - в Малта дизелът е по-евтин.
Според експерти поевтиняването на горивата скоро би трябвало да има ефект на спирачка пред инфлацията. Защото транспортните разходи на фирмите намаляват значително и това се очаква да се пренесе и върху цените на стоките.
Няма изгледи котировките по бензиноколонките отново да започнат да растат стремително, сочат прогнозите на ценовици в петролния сектор, пише 24 часа. Въпреки че е възможно леко поскъпване заради по-голямото потребление през идващото лято. Но експертите са убедени, че и тогава цените ще са сходни със сегашните.
По-чувствително поскъпване може да има, ако се премахне нулевият акциз за газа за автомобили и намалената ставка на ДДС, както предлага служебното правителство с новия бюджет за 2023 г.
Това би означавало 24 ст. отгоре за пропан-бутана и около 35 ст. за метана, посочва още 24 часа.


Вижте още

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

Да сбъднеш мечта!
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!