Обратно към категорията

В очакване кой ще получи третия мандат

Добавено на: 15.01.2023 10:44
   

Очаква се днес да стане ясно коя парламентарна формация ще получи последната възможност да състави правителство в 48-ото Народно събрание. В понеделник изтича седемдневният срок, предвиден в Конституцията, след който президентът Румен Радев трябва да връчи на парламентарна група по свой избор третия мандат за формиране на кабинет.

Това ще бъде последният шанс 48-ото Народно събрание да излъчи правителство. До тук се стигна след два неуспешни опита на първите две парламентарни формации. От ГЕРБ-СДС предложиха премиер и състав на кабинет, но те останаха само на хартия, защото първата по численост парламентарна група не успя да събере подкрепа за проекта.

Провали се и вторият опит за съставяне на правителство – на парламентарната група на "Продължаваме промяната", които върнаха празна папката с втория мандат на президента на 9 януари.

Конституцията предвижда трета и последна възможност. Тя е по избор на президента, който трябва да реши коя от останалите пет формации – ДПС, "Възраждане", БСП, "Демократична България" или "Български възход" - ще получи последната възможност да формира правителство.

Срокът за връчване на папката с третия мандат изтича утре. 

Според вицепрезидента Илияна Йотова решението на държавния глава коя парламентарна група да получи последна възможност да състави кабинет ще отчете заявките на политическите партии, разговорите помежду им, както и коя формация има най-големи шансове да формира правителство.

Според Йотова сред основните аргументи трябва да бъде и приемствеността с успешните политики на служебния кабинет: 

"Този аргумент - да продължи не само приемственост в политиката, но да имаме и стабилност в страната така, както я заложи служебният кабинет през последните месеци, и онази партия, която може да гарантира в най-голяма степен тази стабилност, също ще бъде един от основните аргументи на президента".


Вижте оше

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

ЛИКЪТ НА БОТЕВ Е ИЗРИСУВАН НА СГРАДАТА НА ЧИТАЛИЩЕТО В СЕЛО ОКОП
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!