Обратно към категорията

Около 20 милиона лева от бюджета на Народното събрание отиват за заплати

Добавено на: 22.12.2020 10:39
   

Трудно събрахме информация за работата на Народното събрание за изминаващата година, а това е много важно в навечерието на парламентарните избори. Това сподели в интервю за БНР Ива Лазарова от Институт за развитие на публичната среда относно това какво свършиха и колко харчиха депутатите през 2020 година.

,,По броя разгледани законопроекти – 135, 144 решения и две декларации на 120 пленарни заседания, десет от които извънредни, излиза че Народното събрание е работило усилено, но има закони, които са преразглеждани многократно – това са седем поправки на Наказателния кодекс, пет пъти закона за ДДС, а три пъти е имало предложения за промени в Изборния кодекс, коментира Лазарова.

Понякога се пропуска общественото обсъждане и това руши доверието в най-важния орган в парламентарната република.

Така през лятото имаше десет на сто спад в доверието на парламента според данните на "Алфа рисърч", а спадът през септември е вече седем на сто, припомни тя

През 2020 са работили 27 комисии, от които постоянни 23 и четири временни, като най-екзотична е тази за промени в Конституцията, а друга интересна беше тази, която трябваше да провери фактите около спирането на програма "Хоризонт". Тя прекрати работата си в началото на тази година с едва четири заседания, поясни още Лазарова.

81 милиона лева е бил бюджетът на 44–ото Народно събрание, като 23,5 милиона лева са били за заплати, като в разходите за издръжка влизат още 11,3 милиона лева, като базовата заплата на депутат е 4200 лв. - три средномесечни заплати в държавния сектор. 

,,Според имуществените декларации на депутатите от миналата година те са декларирали от доходи от около 45 милиона лева, от които 21 милиона лева са доходи от дивиденти на един депутат от ДПС - Делян Пеевски'', посочи Лазарова.

По думите ѝ информация за контролирането на разходите на депутатите имат ръководствата на парламентарните групи, те имат информация за тяхното пълно отчитане, но широката публика няма достъп до такава информация.

Обществото няма достъп до информацията как народните избраници харчат допълнителните средства за дейността си като заплащане на сътрудници, обиколки по избирателните райони, представителни разходи, пари за транпорт.  През 2020 година 86 депутати не са имали нито едно парламентарно питане - или една трета от тях, което е притеснително, посочи Ива Лазарова.

В парламентарния контрол управляваща партия са и техните партньори са задавали най-малко въпроси.


Вижте оше

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

Времето в Ямбол

Видео

Първа пенсионерска Спартакиада в Тунджа
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!