Обратно към категорията

Окончателно: НС прие Бюджет 2024

Добавено на: 22.12.2023 07:08
   

Народното събрание прие окончателно бюджета за 2024 година със 178 гласа "за", 0 "против" и "въздържали се". 

"Това е бюджет, който подкрепя доходите. 
Изключително важно е най-накрая да спрем да казваме, че нашето конкурентно предимство са ниските заплати, а да започваме да казваме, че това е доброто образование, здравеопазване, инфраструктурата и инициативността на нашите предприемачи", заяви финансовият министър Асен Василев

Той благодари на депутатите за подкрепата. 

Василев подчерта, че с приемането на капиталовата програма се дава ресурс, с който да се осъществят проекти, но за да станат реалност трябва много министерства, агенции и общини да си свършат работата. 

Йордан Цонев, председателят на ресорната бюджетна комисия в НС, и депутат от ДПС заяви, че бюджетът е трудно съставен и ще бъде труден за изпълнение.

Този бюджет ще стане исторически, ако бъде изпълнен, защото това е първият бюджет, в който капиталовата програма на общинско и национално равнище проектите са ясно разписани със срокове. Всяко управление има бъдеще ако работи за гражданите и има диалог”, уточни депутатът от ДПС.

Припомня ме, че депутатите решиха размерът на еднократната помощ за ученици, записани в осми клас за учебната 2024-2025г. да е 300 лв. Освен това се прие децата в първи клас или са записани или продължават обучението си, във втори, трети и четвърти клас на училище да получат еднократна помощ в размер на 300 лв. за 2024-2025г.

Депутатите решиха минималният размер на фискалния резерв до края на 2024г. да е в размер на 4,5 млрд.лв., както и максималният размер на държавния дълг към края на 2024 г. да не надвишава 48 млрд. лв.

Народните представители приеха максималният размер на новия държавен дълг, който може да бъде поет през годината да е в размер на 11,7 млрд.лв.

Депутатите приеха да се предоставят допълнително 68 млн. лева в бюджета за 2024 година за сектор “Култура”. Освен това си отпуснаха 4 млн.лв. за ремонт на НС, а след това депутатите отпуснаха и допълнителни 2 млн. лева за персонала на БАН.

Народните представители не приеха предложението на ИТН да намалят партийната си субсидия на 1 лев. Ресорната комисия отхвърли предложението на ИТН за връщане на 20% ДДС на ресторантьорите. За сметка на това приеха увеличение на средствата на НЗОК за помощни материали за хора с увреждания с 5 млн.лв.

Депутатите решиха да дадат допълнителни средства в размер на 100 000 лв. за Добруджанския научен институт, както и за Тракийския научен институт. Народните представители приеха предложението за създаване на Фонд “Стамболов”, с който да се финансират магистрите ни в чужбина, който да е на стойност 5 млн.лв.

Депутатите приеха увеличение на заплатите на работещите в НСО с 11 млн.лв. Капиталовите разходи за догодина ще бъдат в размер на 9 994 003 млн.лв. решиха нароните представители. НС прие предоставянето на ваучери на храна да става на електронен носител.

Освен това се прие минималният размер на основната заплата за най-ниската длъжност, предвиден за заемане от държавен служител за 2024г. да бъде в размер на 933 лв.

Източник: dariknews.bg


Вижте още

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

Да сбъднеш мечта!
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!