Обратно към категорията

Окончателно: Забраниха ароматните добавки при всички тютюневи изделия

Добавено на: 13.12.2023 09:55
   

Най-късно до 1 януари се спрират от продажба всички тютюневи изделия с аромати различни от тютюна, в това число и нагреваемите тютюневи изделия.

Това е записано в поправки в закона за тютюна и тютюневите изделия, който депутатите приеха окончателно днес. Дебати по темата нямаше.

Изискването за премахване на ароматните цигари и тютюневи изделия е на Европейската комисия. В случай, че България не ги изпълни срещу нея може да започне наказателна процедура. Целта на поправката е да бъде намалена привлекателността на нагреваемите тютюневи изделия.

Предвижда се и на всяка опаковка на нагреваемите тютюневи изделия да се поставя предупреждение и информационно съобщение за рисковете, които то крие при употреба.

Министерството на икономиката и индустрията пък трябва да забрани пускането на пазара на тютюневи изделия, съдържащи добавки в количества, които в момента на консумацията увеличават съществено или в измерима степен токсичния ефект, свойствата, водещи до пристрастяване, или канцерогенни, мутагенни или токсични за репродукцията свойства на изделието.

Промените в закона ще влязат в сила след обнародването им в Държавен вестник, съобщава БНТ.


Вижте още

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

Две брутални убийства потресоха ямболски квартал
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!